In het MECC Maastricht vindt van 6 tot en met 8 maart voor de twintigste keer de European Vascular Course (EVC) plaats.

Bijzonder onderdeel van het driedaagse congres is onder andere de presentatie van een innovatief 3D-systeem waarmee operaties tot in detail voorbereid kunnen worden.  Het congres, dat wordt georganiseerd door prof. dr. Michael Jacobs van het Maastricht UMC+, trekt meer dan 2.000 vaatspecialisten van over de hele wereld naar het Maastrichtse congrescentrum.

De duizenden internationale vaatchirurgen komen naar de European Vascular Course voor de nieuwste inzichten op hun vakgebied. De presentatie van een speciaal 3D-trainingssysteem is bij uitstek zo’n voorbeeld van een innovatieve techniek, waarmee chirurgen hun vaardigheden kunnen verbeteren en bijvoorbeeld nieuwe operatechnieken kunnen ontwikkelen. In het Maastricht UMC+ wordt inmiddels al op diverse afdelingen gebruikgemaakt van het 3D-systeem om bijvoorbeeld een operatie tot in detail voor te bereiden.

Ieder detail van het lichaam
Voordat een patiënt een operatie ondergaat, worden meestal diverse scans gemaakt, zoals een MRI- of een CT-scan. Op basis van de beelden kan de chirurg een inschatting maken over de aanpak van een ingreep. Zo kan bijvoorbeeld een tumor worden gelokaliseerd op basis van een MRI-scan en kan de operateur bepalen hoe hij deze het beste kan verwijderen. De visuele informatie biedt echter geen details over bijvoorbeeld diepte, inwendige afstanden en hoeken, zodat de chirurg tijdens de operatie nog wel eens verrast kan worden. Door verschillende scans samen te voegen in één systeem, kan een driedimensionaal beeld worden verkregen, waarin alle informatie over het lichaam tot in detail is geïntegreerd.

Door een 3D-bril
Wanneer de scans in het systeem, het zogeheten C-Station (zie foto) zijn ingeladen, kan de arts met behulp van een soort kubus en een voetpedaal het beeld roteren en uit alle mogelijke hoeken door een 3D-bril bekijken. De driedimensionale beelden dragen onder andere bij aan het vergroten van de patiëntveiligheid en bieden mogelijkheden voor het ontwikkelen van operatietechnieken die voor de patiënt minder belastend zijn. Tijdens de EVC wordt het 3D-systeem, dat is ontwikkeld door PS-Medtech B.V., gepresenteerd aan de aanwezige vaatchirurgen en kunnen ze er zelf ervaring mee opdoen.

André Rieu
Bijzonder op het programma van de twintigste EVC is tevens de aanwezigheid van André Rieu. Als orkestleider van wereldfaam weet Rieu als geen ander dat teamwork, doorzettingsvermogen en motivatie onmisbaar zijn om succesvol een orkest te leiden. Precies deze elementen zijn ook op de operatiekamer belangrijk voor een optimale prestatie. De Maastrichtse violist zal op maandag 7 maart zijn ervaringen delen met de aanwezige vaatchirurgen.

Bron: Maastricht UMC+