Op 1 juni 2021 stopte Carintreggeland met de verplichte dubbele controle bij risicovolle medicatie buiten de baxter. Waarom? Omdat medewerkers aangaven dat de organisatie mag vertrouwen op hun professionaliteit. Voor de professionals is het een fijne wijziging. Voor de managers betekent het wél meer administratief werk.

Carintreggeland verzorgt onder meer verpleeghuiszorg, wijkverpleging en dagbesteding op tientallen locaties in Twente. Er werken ruim 4.000 professionals.

‘Moet dit nou?’

Managers zorg Pauline Siepel en Emmely Hoek vertellen dat na een uitgebreide pilot dit beleid nu overal is uitgerold. En het bevalt. “Als managers zorg én lid van de medicatiecommissie kregen we vaak de vraag ‘moet dit nou?'”, zegt Pauline Siepel. “Medewerkers ervaarden de verplichte dubbele controle bij risicovolle medicatie als belastend.” “En het treft twee medewerkers”, vult Emmely Hoek aan. “De medewerker die de controle aanvraagt én de medewerker die de controle moet doen. Die wordt gestoord in een zorgmoment of moet een woongroep alleen laten.”

Vertrouwen in professionals

Nog belangrijker: de medewerkers vroegen om vertrouwen. Siepel: “Ze hadden het gevoel dat ze dit heel goed zelf konden.Vanuit onze visie steken wij in op waardevol werken met vertrouwen in de professionaliteit van onze medewerkers. De verplichte dubbele medicatiecontrole past daar gewoon niet bij.” Carintreggeland besloot de verplichting eraf te halen. “De dubbele controle mág dus nog wel”, benadrukt Hoek. “Als medewerkers twijfelen, kunnen ze altijd een collega vragen om mee te kijken. En dat gebeurt ook af en toe. Dat vind ik pas professioneel!”

Goed voorbereid

“We zijn in 2019 begonnen. “Eerst met het schrijven van een goed projectplan en vervolgens met tien pilotteams door de hele organisatie: twee op zorglocaties, zes in de wijk en twee revalidatieteams” vertelt Siepel. De teams gingen van start na een goede aftrap met uitleg en extra scholing. “Over wat risicovolle medicatie precies is, waar je alert op moet zijn en het belang van transparant melden. Ook nu kan elke medewerker op elk moment een scholing volgen. Dat kunnen ze zelf aangeven. Ook dat hoort bij professionaliteit.”

Aantal meldingen bleef gelijk

De pilots liepen ontzettend soepel, aldus Hoek. “Medewerkers stonden er allemaal achter. Er is geen enkel pilotteam afgehaakt. Ook bij de uitrol kregen we alleen maar positieve reacties. Zoals ‘dank voor het vertrouwen.'” Siepel: “We hadden met elk team een maandelijks overleg. Daaruit bleek direct dat de teams zich heel vertrouwd voelden, ze vonden het prettig werken.” De afschaffing van de dubbele medicatiecontrole leidde ook niet tot meer meldingen. Dat is gemiddeld twee meldingen per maand gebleven.

Schijnveiligheid?

Creëert een dubbele controle schijnveiligheid? De twee managers denken van wel. Hoek: “Als je de controle doet, denk je toch al snel ‘ik vertrouw op mijn collega’. Nu de medewerkers zelf verantwoordelijk zijn, letten ze veel beter op.” Siepel: “Medewerkers zijn bewuster van wat ze doen. Ze pakken hun verantwoordelijk echt.” Larisa Margosyan, verpleegkundige in een wijkteam van Carintreggeland, beaamt dat. Ze zat in een van de pilotteams. “Ik vind het echt heerlijk. Het vermindert de werkdruk heel erg. Je hoeft niet meer te wachten tot een collega de controle heeft gedaan. En zelf word ik ook niet meer gestoord. Dat gebeurde toch wel één à twee keer per dienst.” Maar het allerbelangrijkste vindt ze die verantwoordelijkheid. “De afschaffing van de dubbele controle maakt je weer scherp. Dat vind ik heel fijn. Verpleegkundige is een verantwoordelijk beroep, daar heb ik bewust voor gekozen. Maar dan moet je die verantwoordelijkheid wel krijgen. Het maakt het werk leuker.”

Lang traject

Op 1 juni 2021 is de afschaffing van de dubbele medicatiecontrole in de hele organisatie ingevoerd. Twee jaar na de start van het project. Dat dat zoveel tijd kost, vindt Hoek wel lastig. “Wij ervaren dit als een kleine verandering, dan is het toch jammer dat het zo groots opgetuigd moet worden. En nog steeds zijn we druk bezig met monitoren. Ik kan me voorstellen dat zo’n intensief traject andere organisaties ervan weerhoudt om te vernieuwen.” “We hebben administratie weggehaald bij de medewerkers”, voegt Siepel toe. “Maar wij hebben heel veel administratie erbij gekregen. Omdat we het goed moeten verantwoorden. We voeren nu gesprekken met het ministerie van VWS en IGJ hoe we verder willen. Maar als ik zie wat deze kleine verandering aan positiviteit brengt, is dat onze tijd toch meer dan waard. Het geeft medewerkers lucht en dat vertaalt zich in meer aandacht voor de cliënt. We delen ons projectplan graag met andere organisaties! Dat scheelt veel werk. Vraag het gerust op en pas het aan je eigen organisatie aan. Hopelijk kunnen we een beweging op gang brengen.”

Meer informatie

Bron: Nieuwsbericht Carintreggeland