Foto: Pavel Danilyuk / Pexels.com

Justitie vermoedt dat fabrikant Biotronik voor miljoenen aan steekpenningen heeft betaald aan medisch specialisten van het Zwolse Isala ziekenhuis. Dat blijkt uit onderzoek van NRC in samenwerking met het Duitse weekblad Der Spiegel. Isala plaatst de meeste implanteerbare defibrillatoren (ICD’s) van Nederland.

De operatie is niet zonder gevaren en na een ICD-implantatie moet dag en nacht ondersteuning voor de patiënt beschikbaar zijn. Met de verkoop van de implantaten zijn grote financiële belangen gemoeid. Slechts een paar fabrikanten leveren de ICD’s, die als een defibrillator met elektrische schokjes het hartritme stabiliseren.

Discussie en onduidelijkheid

Volgens NRC leidt het hoge aantal implantaties in Zwolle binnen de beroepsgroep tot discussie. Al langer vragen toezichthouders, het ministerie van VWS en zorgverzekeraars zich af of cardiologen niet te snel tot implantatie besluiten. Patiënten in Zwolle zijn zwaarder en ouder dan gemiddeld en krijgen vaker preventief een apparaat in hun lichaam. Zorgverzekeraars blijken geen inzicht te hebben in de kostenverschillen tussen verschillende merken. Ook weten ze niet welke apparaten Nederlandse artsen kiezen omdat ziekenhuizen de apparaten declareren als onderdeel van een algemene operatieve behandeling. Jaarlijks worden landelijk rond de 6.000 ICD’s geplaatst, waarbij alleen de apparatuur al 130 miljoen euro kost.

Justitieel onderzoek

Al sinds het najaar van 2020 onderzoekt het Openbaar Ministerie betalingen van een Duitse verkoper van ICD’s en pacemakers. Het onderzoek spitst zich toe op de Duitse verkoper Biotronik, fabrikant van hoogwaardige harttechnologie als ICD’s, pacemakers en thuismonitorsystemen. De officier verdenkt de Zwolse specialisten ervan jarenlang miljoenen te hebben gekregen in ruil voor een voorkeursbehandeling van Biotronik. Het Duitse familiebedrijf is eerder in opspraak geraakt door smeergeldbetalingen aan cardiologen in de Verenigde Staten. Daar werd in juli nog een rechtszaak geschikt. Het Nederlandse OM heeft inmiddels beslag gelegd op huizen van zeker vijf medisch specialisten, van wie drie elektrofysiologen met ervaring met het implanteren van pacemakers en ICD’s, zo meldt NRC.

Bron: NRC