Vrijdag 24 en zaterdag 25 juni organiseert het Rathenau Instituut in NEMO te Amsterdam een forum over synthetische biologie met binnenlandse en buitenlandse topsprekers.

Synthetische biologie laat regelmatig van zich horen als snelgroeiend vakgebied met ongekende mogelijkheden voor het ontwerp en de productie van nieuwe medicijnen en schone brandstoffen. Met de nieuwste technieken lukte het de Amerikaanse geneticus Craig Venter om in maart van dit jaar met eigengemaakt DNA een cel ‘tot leven te wekken’. Hij maakte een kleine cel met slechts 473 genen die kan dienen als biologisch ‘productieplatform’ en die hem misschien de Nobelprijs gaat opleveren. Wat betekent dit? Zijn er grenzen? Wat mogen we allemaal ontwerpen met biologisch materiaal en wat niet?

Het Rathenau Instituut gaat met het forum ‘Visions of the Future’ dieper in op synthetische biologie. Op de eerste dag zullen een aantal hoofdsprekers de mogelijkheden en gevaren van het nieuwe vakgebied ophelderen. Zo zal technoloog en kunstenaar Koert van Mensvoort praten over natuur gevormd door de mens. Wetenschapsfilosoof Arie Rip zal het publiek prikkelen met vragen over de rol van de politiek en de samenleving bij deze technologische ontwikkelingen. Tijdens het forum kan het publiek actief meedenken in discussiegroepen.

De tweede dag geeft een creatieve draai aan de opgedane kennis. Met theater, film en debat zal het onderwerp verder uitgediept worden.

Het evenement vindt plaats op vrijdag 24 en zaterdag 25 juni in Science Center NEMO te Amsterdam. Het Rathenau Instituut organiseert het evenement samen met Europese collega-instituten verenigd in het Synenergene-consortium. Het consortium van wetenschappers streeft de verantwoorde ontwikkeling van synthetische biologie na.

De toegang tot het evenement is gratis, maar inschrijving is noodzakelijk. De voertaal op beide dagen is Engels.

Meer informatie, het programma en registratie voor het publiek via:
https://www.rathenau.nl/en/agenda/synenergene-forum-2016

Rathenau Instituut
Het Rathenau Instituut stimuleert de publieke en politieke meningsvorming over wetenschap en technologie. Daartoe doet het instituut onderzoek naar de organisatie en ontwikkeling van het wetenschapssysteem, publiceert het over maatschappelijke effecten van nieuwe technologieën, en organiseert het debatten over vraagstukken en dilemma’s op het gebied van wetenschap en technologie.