Het Maasstad Ziekenhuis plaatste drie bijenkasten met Carnica bijen, een zachtaardig honingbijenras, op haar dak. Geraldine Aben, Zorgmanager Radiologie en één van de initiatiefnemers: “Bij het Maasstad Ziekenhuis gaat de primaire aandacht uit naar de zorg voor patiënten. Daarnaast vinden wij een gezonde omgeving belangrijk. Honingbijen produceren niet alleen honing. Ze zorgen er ook voor dat de natuur in de (wijde) omgeving van de bijenkasten ‘opbloeit’. Ze doen dit door gewassen te bestuiven, zodat vruchten en zaden zich beter kunnen ontwikkelen.”

Met uitsterven bedreigd
Door verschillende oorzaken worden bijen met uitsterven bedreigd. Dit heeft een negatieve uitwerking op het ecosysteem en op de hele voedselketen. Imker Peter Schallenberg: “Moderne landbouwtechnieken, teruggang in de biodiversiteit – alle verschillende soorten die op aarde leven – en landbouwbestrijdingsmiddelen zorgen ervoor dat er steeds minder bijen overblijven. Vooral de varroamijt (parasiet) zorgt ervoor dat bijen verzwakken en een aanzienlijk kortere levensduur hebben. Wij telen honingbijen die bestand zijn tegen deze dodelijke parasiet. Het Maasstad Ziekenhuis steunt het project door de adoptie van drie bijenvolken die op het dak van het ziekenhuis verblijven.”

Geen hinder voor patiënten
Het ziekenhuis is niet bang dat patiënten en bezoekers last zullen hebben van de vlijtige beestjes. Peter zal de kasten één keer per week inspecteren en onderhouden. Hij zegt: “Als je de bijen niet in de weg zit, doen ze niets. Bovendien bevinden ze zich op het dak en daarmee is de kans zeer klein dat patiënten of bezoekers met de bijen in aanraking komen.”

Honing
Een leuke bijkomstigheid is de lekkere en gezonde honing die de bijen produceren. Met drie honingbijenvolken wordt in totaal gemiddeld 30 kilo honing per jaar geproduceerd. Over een nuttige bestemming voor de honing wordt nog nagedacht.

Duurzaam ziekenhuis
Het Maasstad Ziekenhuis vindt duurzaamheid belangrijk. Er zijn inmiddels verschillende ‘groene’ initiatieven gerealiseerd. Vincent Hirt, afdelingsmanager IMTS Projecten en één van de initiatiefnemers: “Je ziet duurzaamheid terug in de architectuur van het ziekenhuis. We hebben binnentuinen, groene daken en grachten om ons heen. Het houden van de honingbijen is een mooie aanvulling.”

Fotobijschrift: Foto: imker Peter laat de bijenkast zien aan Geraldine en Vincent van het Maasstad Ziekenhuis

Bron en foto: Maasstad Ziekenhuis