De GGD’en bieden ongeveer 1.250 mensen een schadevergoeding van 500 euro aan omdat hun gegevens uit de computersystemen zijn gestolen. Begin 2021 onthulde RTL Nieuws dat callcentermedewerkers van de GGD misbruik maakten van de toegang die ze hadden. In de systemen stond de privé-informatie van ruim 6,5 miljoen Nederlanders.
Door het enorme datalek kwamen veel gegevens op straat te liggen. Medewerkers hebben deze persoonlijke informatie op grote schaal gedownload en online doorverkocht aan criminelen.
1.250 slachtoffers gecompenseerd
Volgens de GGD zijn de privégegevens van zo’n 1.250 Nederlanders uit de coronasystemen onbevoegd ingezien, gestolen en mogelijk doorverkocht. Zij krijgen van de GGD een schadevergoeding aangeboden. Per brief heeft de GGD deze gedupeerden van het datalek € 500 aangeboden als schadevergoeding. De Stichting ICAM (Initiatieven Collectieve Acties Massaschade) wijst erop dat wanneer mensen deze schadevergoeding accepteren ze daarmee van verdere aanspraken op schadevergoeding afzien, ook als later zou blijken dat de geleden schade eigenlijk hoger is. ICAM: “Wij vinden dat dat bedrag veel te laag is en eigenlijk € 1.500 zou moeten zijn.”
GGD: geen bewijs voor grootschalige handel
GGD laat weten dat uit politieonderzoek blijkt dat de gegevens van circa 1.250 personen onbevoegd zijn ingezien, gestolen en mogelijk verkocht: “Het gaat om gegevens van personen die bij een GGD een coronatest hebben laten doen of zich bij een GGD hebben laten vaccineren. Deze persoonsgegevens betreffen onder meer naam, adres, telefoonnummer(s), e-mailadres, Burgerservicenummer (BSN), nationaliteit en geboortedatum. De personen van wie deze data zijn gestolen, zijn via een brief door ons geïnformeerd. Voor de vermeende (grootschalige) handel in data uit de coronasystemen is geen bewijs gevonden.”
6,5 miljoen?
Volgens Stichting ICAM kan het echter zijn dat de gegevens van maar liefst 6,5 miljoen mensen op straat liggen. Slechts 1.250 krijgen dus een aanbod van de GGD, op basis van het inmiddels gesloten politieonderzoek. Toch blijft voor velen onzeker of er gegevens gestolen zijn, aldus ICAM: “Iedereen die in onzekerheid leeft of gegevens zijn gestolen, zou een vergoeding moeten krijgen.” Volgens de Stichting zijn er steeds meer aanwijzingen dat er veel meer gestolen is.