Het Radboudumc en LUX starten dit najaar met ‘De Nieuwe Mens’, een reeks debatavonden over de beloften van de biomedische wetenschappen. De eerste editie op woensdag 26 september gaat over veroudering. Wetenschappers zijn hard op weg om een medicijn tegen veroudering te ontwikkelen. Vinden we ooit de sleutel naar onsterfelijkheid? Willen we wel zo lang leven? En hoe worden we gezond en gelukkig oud?

Het eerste anti-verouderingsmedicijn is dit voorjaar succesvol getest op mensen. Dankzij groeiende kennis van ziektes en ouderdom leven we steeds langer. We worden straks met gemak 130. Maar is ouderdom wel een ziekte die we moeten genezen? Niet alle wetenschappers richten zich op levensverlenging. Sommigen kijken vooral naar hoe we de jaren die we hebben, zo goed mogelijk kunnen leven. Hoe houden we ook op latere leeftijd onze levenskwaliteit hoog?
 
Bijpraten over wetenschap
In de eerste editie van ‘De nieuwe mens’ praten we je bij over de wetenschap achter veroudering en langer leven. In het eerste deel van de avond worden drie wetenschappers aan de tand gevoeld over hun onderzoek naar ouderdom. Marcel Olde Rikkert, hoogleraar Geriatrie aan het Radboudumc, geeft zijn visie op hoe we de levenskwaliteit op onze oude dag kunnen vergroten. Moleculair bioloog Marjolein Baar van het Hubrecht Instituut in Utrecht vertelt over het onderzoek naar het remmen van veroudering. En filosoof Hanne Laceulle van de Universiteit van Humanistiek onderzocht onze eigen perceptie van het ouder worden.
 
Tijd voor discussie
In de pauze kun je in het ouderdomspak ervaren hoe het is om trillende handen van de Parkinson te hebben of hoe de wereld eruit ziet met staar. Daarna is het tijd voor een gesprek met het publiek. Wetenschapsvoorlichter van het Radboudumc Pieter Lomans wakkert het gesprek aan met een filosofische blik op de drie sprekers waarna het tijd is voor een discussie tussen de wetenschappers en het publiek. Aan het einde van de avond geeft Collin Hoeve een muzikale samenvatting. De presentatie is in handen van Marcel Wortel en Anne van Kessel, wetenschapsvoorlichters van het Radboudumc.

Over de reeks
De biomedische wetenschap ontwikkelt zich razendsnel. De ene na de andere innovatie dient zich aan. Hoog tijd voor een gesprek. Want wat kan er al? Wat kan nog lang niet? En wat vinden we daarvan? In de reeks ‘De nieuwe mens’ verkennen Radboudumc en LUX samen met het publiek de ontwikkelingen.

  • Woensdag 26 september: De nieuwe mens is onsterfelijk Hoe oud willen of kunnen we worden en hoe blijven we al die jaren gezond?
  • Woensdag 31 oktober: De nieuwe mens komt uit het lab Hoe lang duurt het voordat we een mens kunnen bouwen?
  • Woensdag 12 december: De nieuwe mens is een designer baby Welke eigenschappen willen we de nieuwe generatie mens geven?
  • Woensdag 16 januari: De nieuwe mens hackt zijn hersenen Zorgen de neurowetenschappen voor de ultieme mindf*ck?
  • Woensdag 27 februari: De nieuwe mens is nooit meer ziek Lukt het ons om ziektes uit te roeien en ons afweersysteem supersterk te maken?
  • Woensdag 3 april: De nieuwe mens wordt ingehaald door de computer
  • Worden we voorbijgestreefd door kunstmatige intelligentie?
  • Woensdag 15 mei: Titel nog niet bekend

Meer informatie op: https://www.lux-nijmegen.nl/debat/de-nieuwe-mens-is-onsterfelijk/

Bron: Radboudumc