Hoe laat je de verbondenheid van het ziekenhuis met de omgeving zien? Voor die opgave stond EGM-architecten bij het maken van het nieuwe Reinier de Graaf gasthuis.
Nu de nieuwbouw bijna klaar is, zien we steeds duidelijker hoe de nieuwbouw zich verbindt met de omgeving. In zowel kleur als met wandversieringen in de ontvangstruimtes.
“Iedereen uit het verzorgingsgebied moet zich thuis kunnen voelen in het ziekenhuis. Een relatie hebben met het gebouw. Om dit te bereiken hebben we gekozen voor 5 herkenbare thema’s met eigen kleuren: Delft, Polder, Kassen, Strand en Grootstedelijkheid,” vertelt Erik Pijnacker van EGM Architecten.
Subtiele kleuren
De vijf gebieden hebben elk eigen kleuren. Zo heeft ‘Delft’ oranje tinten, afgeleid van de oranje dakpannen op een luchtfoto van de stad. Het zandgele van het strand is duidelijk, evenals het groen van de Polder. Het thema Kassen zien we terug in tinten groen en grijs.
Wie door de hoofdgang loopt, de ‘aorta’, ziet links en rechts steeds een deur (‘poort’) naar één van de gangen. Elke gang en elke poort heeft een eigen kleurstelling. “Alle zijdes van de poortjes hebben een kleur gekregen (vloer, wand en plafond) waardoor je even wakker geschud wordt. Je gaat door een soort van wiskop,” legt Pijnacker uit.
Grote foto’s aan wanden
Naast de kleuren hangen in de wachtruimtes ook grote foto’s met de thema’s. De foto’s zijn op een speciale manier bewerkt, waardoor ze van dichtbij een heel ander beeld geven dan van veraf. Dichtbij is het beeld abstract en grof, verder weg is het veel scherper. “Net als bij een oud schilderij zie je van veraf een egaal beeld, dichterbij zie je de craquelure. Het is een uitdaging aan de kijker nog beter te kijken en te beleven,” zegt Pijnacker.