Het bijna 175 jaar oude stadsziekenhuis in de Domstad ondergaat de komende vier jaar een ingrijpende metamorfose. Een nieuwe hoofdstructuur moet zorgen voor meer helderheid, een verbeterd zorgproces en een efficiëntere indeling. De bouwprojecten volgen elkaar snel op, het tijdschema is strak. “Er gebeurt ontzettend veel tegelijkertijd. Gaandeweg komt er steeds meer mooi Diakonessenhuis naar boven.”

In februari dit jaar verstrekten Rabobank en BNG Bank een financiering van 75 miljoen euro aan het Diakonessenhuis. Zelf investeert het ziekenhuis nog eens ruim 100 miljoen aan eigen middelen om de komende vier jaar met name de vestiging Utrecht, maar ook die in Zeist te renoveren en nieuwbouw te plegen. “We gaan circa 75 procent van het ziekenhuis verbouwen en de nieuwe look & feel ook implementeren op onze locatie in Zeist”, vertelt Jeroen Heintzbergen (foto), manager bouw Diakonessenhuis. Het bouwbureau bevindt zich op een oude IC, midden in het ziekenhuis. “We zien de mensen waar we het voor doen en zijn zelf ook toegankelijk voor medewerkers.”

Bij de nieuwbouw wordt het poligebouw opnieuw vormgegeven qua structuur. “Om te kijken hoe zo’n poli precies werkt en het zorgproces te optimaliseren, hebben we PvE-sessies gehouden met artsen, verpleegkundigen en het management om samen te kijken hoe we stappen kunnen zetten. Dat vergt visie op de zorg, op de processen, over de volle breedte. Dus betrekken we daar ook ICT en het facilitair bedrijf bij.” De visie dient als leidraad voor de ontwikkeling van het Diakonessenhuis in de komende twintig jaar. De patiënt blijft daarbij centraal staan, getuige ook de slogan van het ziekenhuis: Diakonessenhuis Dichtbij.

Up-to-date apparatuur
Het bestaande beddenhuis wordt eveneens voor 80 procent verbouwd, waarbij patiënten de regie krijgen over hun eigen kamer. Zo kunnen zij onder andere zelf het klimaat regelen. Verder komt er een nieuw vrouw-kindcentrum, een nieuwe hartcatheterisatiekamer, hartbewaking en eersteharthulp. “Het hele cardiologische deel wordt samengevoegd met de cardiologische verpleegafdeling tot één geheel”, stelt Heintzbergen. “Verder wordt het volledige wagenpark van radiologie en nucleair vernieuwd. Hiervoor hebben we een tienjarig contract afgesloten met Siemens Healthineers. Gedurende de looptijd volgen zij onze ontwikkeling, waar wij mee bezig zijn en waar wij behoefte aan hebben. Zodoende beschikken wij steeds over up-to-date apparatuur.”

Het volledige artikel kunt u lezen in de volgende editie van FMT Gezondheidszorg, verschijningsdatum eind november. Neem nu een (digitaal abonnement) op FMT Gezondheidszorg.

Tekst: Wilma Schreiber

Bron: FMT Gezondheidszorg