Huidskleur, haarkleur en oogkleur van een onbekend persoon kunnen nu met een test op basis van DNA worden voorspeld. Wetenschappers van het Erasmus MC hebben in samenwerking met collega’s van de Indiana University – Purdue University Indianapolis (IUPUI) een DNA testsysteem ontwikkeld dat deze uiterlijke kenmerken samen kan voorspellen. Hun bevindingen zijn gepubliceerd in het toonaangevende forensische tijdschrift Forensic Science International: Genetics

Het opsporen van daders die niet met hun DNA profiel bekend zijn bij de autoriteiten blijft een voortdurende uitdaging voor politieonderzoek. Het voorspellen van uiterlijk zichtbare kenmerken vanuit DNA, kan nuttige aanwijzingen opleveren voor politieonderzoek in die gevallen waarbij er nog geen verdachten zijn. Dit maakt het mogelijk het politieonderzoek te concentreren op een groep met het meest waarschijnlijke uiterlijk vanuit DNA, in plaats van op de veel grotere groep van alle mogelijke verdachten.

Deze testsysteem, genaamd HIrisPlex-S, voorspelt uit DNA sporen, bijvoorbeeld op een plaats delict achtergebleven, welke kleur huid, haar, en ogen de DNA eigenaar heeft. HIrisPlex-S omvat een robuuste en gevoelige laboratoriumtest, waarvoor slechts weinig DNA materiaal nodig is, en is gekoppeld aan een publiek beschikbare webtool. De nieuwe test is ontwikkeld op basis van de HIrisPlex test, waar dezelfde groep wetenschappers eerder over publiceerde, en die al gebruikt wordt voor het voorspellen van haarkleur en oogkleur in forensisch onderzoek door het NFI en in het buitenland.

Dr. Susan Walsh van IUPUI werkte samen met prof.dr. Manfred Kayser van het Erasmus MC aan de ontwikkeling van deze test. Walsh: “We kunnen vijf typen huidskleur voorspellen: zeer bleek, bleek, gemiddeld, getint en donker. Dit is nadrukkelijk niet hetzelfde als het bepalen van genetische afkomst, ras of etniciteit.”

Kayser vult aan: “Met HIrisPlex-S kunnen forensische genetici en genetische antropologen nu voor het eerst gelijktijdig oog-, haar- en huidskleur voorspellen uit een DNA monster, ook als dat monster zeer klein is.”

Met de publicatie van deze studie, en het eerder verkregen wetenschappelijke bewijs waarover Kayser publiceerde voor het voorspellen van huidskleur op basis van DNA sporen, verwacht Kayser dat de Nederlandse overheid het gebruik van huidskleur onderzoek vanuit DNA bij forensisch onderzoek binnenkort wettelijk zal toestaan, zoals eerder is gebeurd voor oogkleur in 2012 en voor haarkleur in 2017.

Bron: Erasmus MC