Recent was de officiële opening van de biobank van het Expertisecentrum voor Hemangiomen en Congenitale Vaatmalformaties Nijmegen (HECOVAN).
Met deze uitbreiding van de Radboud Biobank komt een schat aan patiëntenmateriaal beschikbaar voor onderzoek naar hemangiomen en vaatmalformaties.
Hemangiomen met complicaties en vaatmalformaties worden gerekend tot de zeldzame aandoeningen. Recent is de Hecovan-werkgroep door de NFU erkend als expertisecentrum voor zeldzame aandoeningen.
Aardbei- en wijnvlekken en meer…
Een hemangioom, of aardbeivlek, is een goedaardige tumor van snel delende cellen die extra bloedvaten vormen. Hemangiomen zitten vaak in het gelaat en komen bij 4 tot 10 procent van de baby’s voor, vaker bij meisjes dan bij jongens. Vaatmalformaties zijn geen tumoren, maar een soort weeffoutjes in de aanleg van vaten. Een bekend voorbeeld hiervan is de wijnvlek, maar vaatmalformaties kunnen ook bestaan uit aders, slagaders of lymfevaten en leiden tot misvorming van lichaamsdelen met bloedingen, zweren of ernstige pijn. Deze malformaties zijn al bij de geboorte aanwezig en groeien met het kind mee. In de loop van het leven kunnen ze problemen gaan geven.
Schat aan informatie
De Radboud Biobank is in 2012 opgericht voor het verzamelen, opslaan en beheren van lichaamsmateriaal en bijbehorende klinische data. Deze gegevens en materialen vormen een schat aan informatie voor onderzoek naar verschillende ziektebeelden, zoals erfelijke darmkanker, diabetes, blaaskanker en reumatische ziekten. Met name bij de vaatmalformaties worden in toenemende mate genetische afwijkingen gevonden. De nieuwe biobank kan het onderzoek naar deze aandoeningen sterk vooruit helpen.
Bron en foto: HECOVAN