Een van de meest prestigieuze internationale prijzen voor oogheelkunde gaat dit jaar naar de Nederlandse chirurg en uitvinder dr. Gerrit Melles van het Netherlands Institute for Innovative Ocular Surgery (NIIOS) uit Rotterdam. De Amerikaanse Helen Keller Award voor Vision Research valt jaarlijks iemand toe die een bijzondere prestatie heeft geleverd in de strijd tegen oogziekten. Melles krijgt de prijs voor zijn innovatieve transplantatietechnieken, waarbij alleen het aangetaste laagje van een hoornvlies vervangen wordt.

Deze zogenoemde lamellaire techniek (in medische termen endotheliale keratoplastiek voor Fuchs endotheeldystrofie) zette volgens de Leidse hoogleraar oogheelkunde Martine Jager de medische wereld op zijn kop. Eerder werd de volledige dikte van het hoornvlies vervangen. “Dat gebeurde toen met een soort appelboortechniek. Een gevaarlijke en ingrijpende operatie – als je iets tegen je oog kreeg liet het transplantaat los en liep je kans dat je oog leegliep”, vertelt dr. Jager.

“Ik weet nog goed dat een patiënt van mij als een van de eersten bij Melles onder het mes ging. Haar herstel verliep zó voorspoedig en haar zicht verbeterde zó veel… Ik was verbijsterd!” In haar ogen is het niet meer dan terecht dat Melles deze prijs krijgt. “Het is een uitzonderlijke prijs voor een uitzonderlijke prestatie!”

20 miljoen patiënten geholpen
Er zijn in de afgelopen 15 jaar al meer dan 20 miljoen patiënten geholpen met de vindingen van dr. Melles. Zo is zijn methode van hoornvliestransplantatie inmiddels over de hele wereld als standaard overgenomen. “Dat is voor mij de grootste beloning denkbaar”, zo reageert dr. Melles zelf. “Natuurlijk is het fantastisch om voor zo’n eervolle prijs in aanmerking te komen, maar nog belangrijker vind ik dat meer mensen hier nu over horen. Om nieuwe methodes sneller geaccepteerd te krijgen, kan zo’n prijs enorm helpen.”

De Helen Kellerprijs wordt op 9 mei in Baltimore, Verenigde Staten uitgereikt.

Fotobijschrift: Gerrit Melles

Bron: ANP Perssupport