AMC en Longfonds testen nieuwe versie elektronische neus onder 3.000 patiënten.

Even ‘blazen’ bij de arts, direct weten of je een longziekte hebt en de juiste behandeling bepalen. Met de elektronische neus of e-nose, die binnen een minuut longziekten ‘ruikt’, is dat dichterbij dan je denkt. Het AMC begint, in samenwerking met het Longfonds, met een grootschalige test van deze e-nose speciaal voor de spreekkamer (SpiroNose) bij huisartsen en ziekenhuizen in Nederland. Het onderzoek vindt plaats dankzij een bijdrage van de VriendenLoterij.
Eenvoudige diagnose
In Nederland hebben ruim één miljoen mensen een longziekte, zoals astma of COPD. Ruim honderdduizend kinderen hebben astma, onder kinderen de meest voorkomende chronische ziekte. De diagnose is vooral bij kinderen onder de zes jaar nauwelijks te bepalen. Met de verbeterde e-nose wordt dit waarschijnlijk eenvoudiger. Het apparaat analyseert de uitgeademde lucht en stelt vast of iemand een longziekte heeft. Ook kan de e-nose in de toekomst steeds beter vaststellen of een behandeling aanslaat. Bij elke meting leert de SpiroNose zichzelf om de volgende diagnose beter te stellen.
Test met nieuwe versie
Het AMC is erin geslaagd om een e-nose te ontwikkelen die het verschil ruikt tussen iemand met en zonder longziekte. Na uitvoerige testen komt het AMC met een verbeterde versie. “Nu stelt het apparaat bij acht op de tien mensen de juiste diagnose”, zegt onderzoeker Rianne de Vries. “Dat moet beter.”
De komende zestien maanden wordt deze nieuwe e-nose bij huisartsen en ziekenhuizen getest onder drieduizend patiënten. Het onderzoek is mogelijk dankzij een subsidie van de VriendenLoterij. De Vries: “Ons doel is dat de e-nose in de toekomst beschikbaar is in de Nederlandse spreekkamers.”
Baanbrekend voor patiënt
In de e-nose hoeft de patiënt alleen maar uit te ademen. Dat is eenvoudiger en minder belastend dan de bestaande testen. Die zijn vaak inspannend, mensen worden benauwd. “Voor mensen met een longziekte is de e-nose baanbrekend”, zegt Hendrien Witte van het Longfonds. “Als je sneller de juiste diagnose stelt, krijgt een patiënt eerder de goede behandeling. De e-nose levert enorme winst.
Bron: AMC
Foto: Breathcloud