Eerste drive-in OK-complex van Nederland geopend
Dagbehandeling in drive-in OK-complex van het Reinier de Graaf Gasthuis. Foto: Stijn Poelstra

Op het dak van de bezoekersparkeergarage van het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft heeft EGM architecten een nieuw innovatief centrum met operatiecomplex gerealiseerd. Deze drive-in OK biedt een vlotte, laagdrempelige en gastvrije toegang tot de kliniek. Het nieuwe complex zorgt voor extra capaciteit om patiënten te ontvangen die chirurgische ingrepen in dagbehandeling ondergaan. 

In het nieuwe OK-complex is alles erop gericht patiënten op hun gemak te stellen en zo min mogelijk spanning te laten ervaren. Ronde vormen, rustgevende kleuren, daglicht, hout en natuurprints geven het centrum een geheel eigen en vriendelijke sfeer. Caroline van Herpen, Manager OK: “We doen er alles aan om patiënten zo prettig en efficiënt mogelijk door hun ingreep te begeleiden. De aankleding van de ontvangstruimtes heeft daarom meer weg van een sfeervolle huiskamer dan van een ziekenhuis.” Zo verdelen op de behandelafdeling tussenwanden van hout en gematteerd glas de ruimte, waarmee een beklemmende gangstructuur is voorkomen. In de uitslaapruimte is een speciale ooglounge opgenomen waar minder visuele en akoestische prikkels binnendringen. Verder zijn de OK’s voorzien van wandvullende prints met rustgevende en herkenbare natuurbeelden uit de omgeving van Delft.

Luchtbrug
Het OK-complex is gebouwd op de bestaande bezoekersparkeergarage. Frank Bouhuis, directeur Strategisch Vastgoed: “Vanwege de ligging is bij de bouw gebruikgemaakt van een speciale constructie, die geen trillingen van rijdende auto’s doorlaat naar de OK’s.” EGM architecten heeft eerder het naastgelegen ziekenhuis ontworpen en daarbij rekening gehouden met deze uitbreidingsmogelijkheid. Een luchtbrug verbindt het nieuwe dagbehandelingscentrum zorginhoudelijk en technisch met het ziekenhuis.

Zorg van de toekomst
Vanwege de veranderende zorgvraag gaat het Reinier de Graaf ziekenhuis (complexe) zorg en ingrepen sterker concentreren op de hoofdlocatie in Delft. In Voorburg en in Naaldwijk kunnen patiënten nog steeds terecht voor poliklinische spreekuren, controles en diagnostiek. Directievoorzitter Carina Hilders: “De komende jaren moeten we zorg nog veel beter laten aansluiten bij de behoefte van de patiënt. Ons nieuwe OK-complex is zo georganiseerd dat patiënten snel weer naar huis kunnen om hun leven op te pakken. Deze visie gaat het Reinier de Graaf ziekenhuis de komende jaren verder doorontwikkelen.“