De eerste, geaccrediteerde hartklepgame is onlangs geïntroduceerd in het Amsterdam UMC. De ontwikkelaars van de serious game zijn dr. Renée van den Brink, cardioloog en plaatsvervangend opleider in Amsterdam UMC, dr. Janneke Wittekoek, cardioloog Heartlife Klinieken in samenwerking met huisartsen. Tom van ’t Hek, presentator en voormalig huisarts, speelde samen met artsen en medische studenten de game. De hartklepgame is ontwikkeld om kennis van het cardiologisch consult en auscultatie skills te vergroten. De game is gratis beschikbaar in de App store, Google Play store en online. Accreditatie is toegekend door Accreditatie Bureau Cluster 1 (ABC1) aan eerstelijns artsen.

 

Dr. Renée van den Brink: “Basisvaardigheden trainen in een virtuele omgeving is de nieuwe manier van leren”

Eén op de acht mensen boven de 75 jaar heeft aortaklepstenose, de meest voorkomende vorm hartklepziekte. Dit aantal zal met de vergrijzing en steeds ouder wordende bevolking toenemen. Het tijdig ontdekken van een hartruis is een belangrijk, eerste signaal van een hartklepziekte, en kan levensreddend zijn. Dat vraagt om een zorgvuldig cardiologisch consult en luisteren met de stethoscoop naar het hart. Van den Brink: “In de hartklepgame leert de arts als een medical detective de patiënt op de juiste manier te ondervragen en te onderzoeken om zo hartklepziekten te herkennen en te beoordelen. Je kunt je auscultatie skills oefenen en je kennis van een cardiologisch consult vergroten. Dit zijn basisvaardigheden die iedere arts niet uit het oog mag verliezen .”

Dr. Janneke Wittekoek: “De hartklepgame is voor iedere dokter die beter wil leren luisteren en auscultatie skills wil opfrissen”

Wittekoek : “De hartklepgame laat de spelers realiseren hoe belangrijk het is om echt goed te luisteren naar de patiënt en zijn hart, en zo op tijd te verwijzen. Samen met huisartsen hebben we een patiënt casus voor de game gekozen die heel herkenbaar is. We werken aan nieuwe casuïstiek die aan de game toegevoegd zal worden.”

 

Over de Hartklepgame

De hartklepgame is gemaakt door een ervaren app developer, Add App. De gamer (arts) heeft een virtuele spreekkamer waar de patiënt met klachten op consult komt. Het is aan de speler om via de juiste vragen de anamnese af te nemen en te bepalen wat er aan de hand is met de patiënt. Na het stellen van de juiste vragen volgt lichamelijk onderzoek, zoals luisteren naar het hart met de stethoscoop en bloeddrukmeting. De speler slaat zijn bevindingen over de patiënt op in een virtueel patiëntendossier. De avatar cardioloog geeft extra educatie. Als de gamer het protocol goed doorloopt, zorgvuldig ‘ziet en luistert’ , komt hij tot de juiste diagnose en kan hij al dan niet verwijzen (met spoed). Scores worden behaald in ieder level en uitgedrukt in een tevredenheidspercentage van de patiënt. Bij voldoende punten wordt een accreditatiepunt toegekend (cluster ABC 1)

 

Meer informatie is te vinden op hartklepgame.nl. De game is mogelijk gemaakt met een onvoorwaardelijke financiële bijdrage van Edwards Lifesciences.