Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede heeft het eerste Reuk- en smaakcentrum van Nederland. Het Reuk- en smaakcentrum biedt patiënten met een reuk- en/of smaakstoornis een plek waar deskundige informatie, diagnose en behandeling wordt aangeboden. Dit nieuwe centrum is ontwikkeld op initiatief van Ziekenhuis Gelderse Vallei en Wageningen Universiteit en is een bijzondere aanwinst voor patiënten die kampen met reuk- en smaakproblemen.
Patiënten met een reuk- of smaakstoornis kunnen met een verwijzing van hun huisarts bij het Reuk- en smaakcentrum terecht. In Ziekenhuis Gelderse Vallei krijgen zij gedurende enkele dagdelen een aantal onderzoeken om de oorzaak van hun stoornis te achterhalen. Patiënten krijgen reuk- en smaaktesten, een E.E.G/ E.R.P-onderzoek, MRI-scan en een scopie van de mond- en neusholte. De onderzoeken worden afgesloten door een gesprek met een gespecialiseerde KNO-arts waarin de patiënt een advies- en behandelplan op maat krijgt. KNO-arts Wilbert Boek: ‘Bij veel patiënten kunnen we de reuk of smaak niet herstellen. Wat we wel na uitgebreide onderzoeken kunnen doen, is hierover duidelijkheid geven. Ook geven we patiënten leef- en voedingsadviezen die passen bij deze ernstige handicap. Tijdens de ontwikkeling van het centrum hebben veel patiënten al interesse getoond. Zij worden de komende maanden als eerste benaderd.’
Gespecialiseerde zorg
Het Reuk- en smaakcentrum is ontwikkeld vanuit de samenwerking van Ziekenhuis Gelderse Vallei en de Wageningen Universiteit in de Alliantie Voeding Gelderse Vallei. Prof. Kees de Graaf, hoogleraar Sensoriek en eetgedrag, zegt: ‘De afdeling Humane Voeding heeft veel kennis over de relatie tussen reuk en smaak en voedselinname en voedingspatronen. De onderzoeksuitslagen van patiënten kunnen we anoniem gebruiken in wetenschappelijke studies naar reuk- en smaakstoornissen.’ Met de resultaten van deze studies kan Ziekenhuis Gelderse Vallei de zorg voor patiënten met een reuk- en smaakstoornis steeds verder verbeteren. De bundeling van klinische en voedingskundige kennis en de inzet van een specifieke combinatie van apparatuur maakt dit centrum uniek.
Proeven en ruiken
In Nederland lijden naar schatting 250.000 tot 300.000 mensen aan een reuk- en/of smaakstoornis. Deze onzichtbare stoornissen hebben een grote invloed op het dagelijks leven van de patiënten. Reuk- en smaakstoornissen kunnen namelijk leiden tot een verminderde kwaliteit van leven. Patiënten komen eerder in gevaarlijke situaties terecht en hebben vaak een veranderd voedingspatroon door een verminderde eetlust. Aandacht voor reuk- en smaakstoornissen is daarom erg belangrijk.