In het Elkerliek is enthousiast gereageerd op de nieuwe JiveX-foto-app van Alphatron Medical.

Na een succesvolle pilot op de afdeling Gynaecologie en bij de Coloncare-verpleegkundigen komt de app nu ook beschikbaar voor andere medisch specialisten en verpleegkundigen binnen het hele ziekenhuis.

Peggy van den Heuvel is functioneel beheerder van de sector Proces en Informatie Management van het Elkerliek en slaat in die functie een brug tussen werkvloer en ‘de harde ICT’ van Medische & Informatie Technologie. “Wij komen veel op de afdelingen om te horen en zien wat er leeft”, vertelt ze. “Wat dan opvalt is de toenemende behoefte om op een makkelijke en snelle manier foto’s te kunnen maken van patiënten, ter ondersteuning van onderzoek. Die vraag leeft  ziekenhuisbreed, dus daar wil je wat mee. Mede vanwege veiligheid en privacy is het niet wenselijk   dat artsen een eigen device gaan gebruiken, maar dan moet je ze wel een alternatief bieden.”

JiveX-foto-app op maat
Het alternatief werd gevonden bij Alphatron in de vorm van een foto-app. “Hier staat hij op”, zegt Van den Heuvel. Ze schuift een iPod over de tafel, speciaal voor toepassing in een medische omgeving voorzien van een waterdicht, hygiënisch hoesje. “Een iPod, omdat de app nu alleen nog op Apple draait en een iPod handzamer en voordeliger is dan een iPad.”, legt ze uit. De JiveX-foto-app is de enige content op de iPod. Gebruikers loggen in op dezelfde manier als ze inloggen in het ziekenhuissysteem. De werklijsten die dan in het scherm verschijnen, zijn gelijk aan de lijsten op andere devices binnen het ziekenhuis. Van den Heuvel: “Precies wat ze gewend zijn.”

Completer beeld schetsen
Gynaecoloog Klaartje Manders, contactpersoon voor haar vakgroep binnen deze pilot, vindt de app een uitkomst. “Een beeld zegt meer dan 1000 woorden”, vindt ze. “Zeker voor mijn vulvaspreekuur is de app zeer bruikbaar, huidafwijkingen zijn immers heel goed vast te leggen door middel van een foto. Als de patiënt enkele maanden later weer bij me komt, kan ik aan de hand van de foto goed zien hoe de afwijking zich heeft ontwikkeld en of een eventuele behandeling is aangeslagen. Het versterkt je klinische waarneming. Daarnaast is het een praktisch hulpmiddel in de communicatie met collega’s, bij overdracht, doorverwijzing of een second opinion kun je met behulp van foto’s een completer beeld schetsen.”

Gebruikersgemak nodigt uit
De mogelijkheid om foto’s te maken had ze overigens al wel. Met ‘de vulvoscoop’. “Maar die geeft een matige fotokwaliteit en de koppeling met patiëntendossier is bewerkelijk”, weet Manders. “Ik heb er in 5 jaar tijd, maximaal 10 uitwendige foto’s mee gemaakt; tegen 80 foto’s met de nieuwe foto-app in anderhalve maand tijd. Het gebruikersgemak nodigt uit.”
“Of patiënten vreemd opkijken als ze me bezig zien met een iPod? Dat kan de eerste keer inderdaad raar overkomen, daarom leg ik het altijd uit. Dat het een nieuw systeem is, dat de beelden niet worden opgeslagen op het device, maar direct worden doorgestuurd naar het patiëntendossier en alleen inzichtelijk zijn voor gynaecologie en dermatologie. Tot nu toe heeft nog niemand bezwaar gemaakt. Het is ook de tijd: mobiele devices en digitale beelden zijn steeds meer onderdeel van ons leven en dus ook werk.”

Uitrol
Op de afdeling Gynaecologie en bij Coloncare hoort de app nu tot het vaste instrumentarium van de artsen en verpleegkundigen. Andere afdelingen zijn met pilots gestart. Van den Heuvel: “Voor de langere termijn willen we gaan kijken of we de app kunnen gebruiken in de communicatie met verwijzers buiten het ziekenhuis. Maar dat is voor later. De eerste stap in huis is gezet en die is veelbelovend.” Manders: “De enige kanttekening die wij als gynaecologen kunnen maken bij dit product is ‘dat we het eigenlijk 10 jaar eerder hadden willen hebben’.”

Bron en foto: Elkerliek