Het Erasmus MC heeft een nieuwe behandelmethode ontwikkeld voor een zeldzame vorm van kanker in de alvleesklier, darmen en longen.
Onopvallend
0,5% van de Nederlanders bij wie kanker wordt vastgesteld, heeft een neuro-endocriene tumor. Zulke tumoren komen voor in de alvleesklier, darmen en longen en kunnen hormonen aanmaken. Deze tumoren zijn vaak onopvallend en kunnen lang onopgemerkt blijven. Voor patiënten met deze vorm van kanker biedt de nieuwe behandeling Peptide Receptor Radionuclide Therapie (PRRT) uitkomst. Hun levensverwachting en kwaliteit van lever verbetert met de PRRT.
Inwendig
PRRT is ontwikkeld in het Erasmus MC, onder leiding van prof. Eric Krenning, emeritus hoogleraar nucleaire geneeskunde. Krenning: “Nieuw aan deze behandeling is dat kankercellen door het toedienen van kleine radioactieve eiwitten, peptiden, via een infuus inwendig worden bestraald. De eiwitten hechten zich alleen aan de kankercellen en door de radioactieve straling worden de kankercellen vernietigd of wordt de groei ervan verminderd. Zo kunnen we de tumor zeer gericht en nog effectiever behandelen zonder gezond weefsel aan te tasten.”
Prostaatkanker
Zulke resultaten zijn sinds lange tijd niet bereikt bij de behandeling van kanker met nieuwe medicijnen. Inmiddels zijn er meer dan duizend patiënten afkomstig uit de hele wereld behandeld in het Erasmus MC. Het principe van PRRT zal in de nabije toekomst gebruikt worden bij de behandeling van patiënten met de veel vaker voorkomende en vergevorderde prostaatkanker. De eerste behandelresultaten bij deze patiënten zijn veelbelovend.