Samen met Feyenoord wil prof. Casper van Eijck € 2,8 miljoen binnenhalen om alvleesklierkanker beter te kunnen aanpakken.
Van Eijck is van plan om samen met zo’n twintig wetenschappers uit het Erasmus MC, LUMC en UMC Utrecht een nieuwe therapie te ontwikkelen “om de sombere resultaten die we tot nu toe behalen te verbeteren.”
Dodelijk
Tot nu toe overlijdt bijna iedereen, 93%, die alvleesklierkanker krijgt aan deze ziekte. Veel mensen zijn binnen drie tot zes maanden na de diagnose gestorven.
Virus
Voluit heet de te onderzoeken behandeling oncolytische viro-immuno therapie (OVIT). Kern ervan is dat met de hulp van een virus de weerstand wordt verhoogd, waarna het lichaam zelf in staat is om, in combinatie met immunotherapie, de kwaadaardige cellen op te ruimen.
Dierenarts
Een dierenarts met uitgezaaide alvleesklierkanker heeft bij zichzelf de behandeling toegediend, vertelt Van Eijck, en met ‘heel groot succes’. “Dat opende mijn ogen. Ik ben lang met conventionele middelen als bestraling en chemotherapie bezig geweest, maar daar heb ik in twintig jaar geen enkele verbetering in gezien.”
Dirk Kuyt
Feyenoordaanvoerder Dirk Kuyt vertelt waarom hij dit initiatief tegen kanker steunt: “Ieder mens, ook ik en vele spelers van Feyenoord, heeft deze verschrikkelijke ziekte wel eens meegemaakt in z’n familie. En we steunen Casper sowieso, hij is niet alleen onze dokter, maar ook onze vriend.”
Voor de fondsenwerving is de stichting Support Casper opgericht.