Het door EGM architecten ontworpen Erasmus MC heeft de Rotterdam Architectuurprijs 2018 gewonnen.Het nieuwe medisch centrum ontving zowel de jury- als de publieksprijs. Op het stadhuis in Rotterdam reikte onlangs Bas Kurvers, wethouder Bouwen en Wonen, namens de Rotterdammers de publieksprijs uit waarna juryvoorzitter Samir Bantal, directeur AMO, de vakjuryprijs bekend maakte.

Rotterdam heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot dé architectuurstad van Nederland waar nieuwe gebouwen met zorg, aandacht en lef worden ontwikkeld. Met de nieuwbouw is een kleine medische stad ontstaan waar dagelijks 13.500 medewerkers, 4.500 studenten en duizenden patiënten en bezoekers hun weg vinden. Naast de primaire medisch functie van het centrum vervult het Erasmus MC dan ook een sterke economische rol voor Rotterdam.
Met sterke betrokkenheid en vasthoudende durf heeft het Erasmus MC het fundament gelegd voor hét universitair medisch centrum van de 21e eeuw, waar architectuur, interieur en landschap een nieuwe standaard definiëren voor het begrip Gezond Gebouw. Het nieuwe Erasmus MC past hiermee naadloos in het rijtje iconen dat het aanzicht van de stad de afgelopen jaren heeft verrijkt.

Strak, functioneel, weldoordacht

Wie voor het eerst het nieuwe Erasmus MC bezoekt, wordt verrast door het sfeervolle entreegebied, dat in niets doet denken aan een ziekenhuis. Hier al krijgt het begrip Gezond Gebouw vorm dat vervolgens overal in de nieuwbouw verweven is met aandacht voor bezoekers, medewerkers en patiënten. Hoge plafonds, veel daglicht, groen en uitnodigende zitjes zorgen voor een levendige ontmoetingsplek, terwijl meer intiem vormgegeven atria rust bieden. Ankerpunten als receptiebalies, kunstobjecten, doorzichten die de verbinding met de stad maken en gegroepeerde zitgebieden helpen de bezoeker zich binnen het gebouw te oriënteren.

Het ontwerp van het complex is strak, functioneel en weldoordacht met een even logische als doeltreffende onderliggende lay-out. Hierbij vormt de centrale verbindingsas de publieke ruggengraat van het complex die bestaande en nieuwe gebouwen voor zorg, onderwijs en onderzoek op een vanzelfsprekende wijze aaneen ritst. Het begrip Gezond Gebouw is misschien wel het meest prominent aanwezig in de eenpersoons patiëntenkamers met veel privacy, autonomie en rust. Hier is het concept tot en met het ontwerp van de gordijnen doorgevoerd.

Waardering

20 jaar geleden voerde EGM architecten en het academische ziekenhuis de eerste gesprekken voor het nieuwe medisch centrum dat afgelopen september feestelijk door Koning Willem-Alexander is geopend. Inmiddels heeft het Erasmus MC meerdere prijzen en nominaties mogen ontvangen voor onder meer de prominente rol van daglicht en de inzet van groen zoals op de daktuin. De Rotterdam Architectuurprijs is een initiatief van de gemeente Rotterdam en bekroont het beste gebouw van Rotterdam voor het team van opdrachtgever, architect en bouwer.

Het juryessay noemt het Erasmus MC
“ … een project dat op eenzame hoogte staat als het gaat om het samenballen van kennis en architectuur. De architectonische variant van een openhartoperatie.”

 

Fotocredits: EGM architecten Erasmus MC – exterieur (c) Rob van Esch