Het HagaZiekenhuis heeft voor de eerste keer de kleinste draadloze pacemaker ter wereld ingebracht: de Micra™ transcatheter pacemaker van Medtronic.
Cardioloog dr. Mike Scheffer verrichtte de ingreep. De operatie is onderdeel van een wereldwijde observationele studie. Hierin worden de komende drie jaar minimaal 1.440 patiënten in 150 ziekenhuizen wereldwijd geïncludeerd. Doel is de effectiviteit van deze mini-pacemaker op de lange termijn te bevestigen.
De Micra pacemaker is 90% kleiner dan een traditionele pacemaker en niet veel groter dan een vitaminepil (gewicht 2 gram, 25,9 mm lengte en 6,67 mm in diameter). Het kleine apparaatje wordt in zijn geheel in het hart gebracht met behulp van een catheter via een ader in de lies. Vervolgens wordt de mini-pacemaker op de juiste positie in de hartpunt vastgehaakt. Via een elektrode aan het uiteinde van het apparaatje worden stroomstootjes afgegeven om de hartslag op peil te houden.
Voordelen
Dr. Mike Scheffer: “De mini-pacemaker heeft veel voordelen. Het apparaat zit direct in het hart en heeft niet langer een draad nodig om verbinding met het hart te maken. Daarnaast is er, in tegenstelling tot de traditionele implantatiemethode voor pacemakers, geen chirurgische ingreep bij de schouder meer nodig. Deze twee aspecten verminderen de kans op complicaties zoals een bloeding of klaplong, of een defecte draad aanzienlijk. En de pacemaker is niet meer zichtbaar onder de huid.”
Jaarlijks krijgen meer dan drieduizend mensen in Nederland een enkelvoudige (1-kamer) pacemaker. Een pacemaker wordt geplaatst bij mensen met bepaalde hartritmestoornissen; in de meeste gevallen als het hartritme te traag is. Het hart is dan niet in staat voldoende zuurstofrijk bloed in het lichaam rond te pompen. Als gevolg daarvan kunnen patiënten zich duizelig voelen of last hebben van een chronisch energietekort, kortademigheid of zelfs flauwvallen. De traditionele pacemaker wordt onder de huid bij de schouder ingebracht, met een draad of ‘lead’ via een bloedvat naar het hart om de hartslag te stimuleren.