Klaas Hoeksema kreeg afgelopen vrijdag 27 november als eerste hiv-consulent van Nederland het Expertisegebied verpleegkundig consulent hiv uitgereikt.
Dit gebeurde op de Algemene Ledenvergadering van V&VN Verpleegkundig Consulenten HIV (VCH).
Klaas Hoeksema was in 1985 de eerste verpleegkundige die poliklinisch de opvang en begeleiding startte van patiënten met hiv en aids, en zo het vak verpleegkundig consulent hiv/aids leven in geblazen heeft. Als oprichter van het vak kreeg hij uit handen van Wilma Brokking, voorzitter V&VN VCH het eerste exemplaar van het beroepsprofiel Expertisegebied verpleegkundig consulent hiv uitgereikt.
Sinds 1985 is de verpleegkundig consulent hiv vast onderdeel van het behandelteam voor patiënten met hiv, samen met een internist of infectioloog. Vanwege de enorme ontwikkelingen in de behandeling van mensen met hiv is de functie sinds die tijd sterk veranderd. De meeste patiënten die de diagnose hiv krijgen, hebben naast hun medische zorg, veel behoefte aan begeleiding. Want hiv is nog steeds een stigmatiserende ziekte. De verpleegkundig consulent hiv heeft een grote rol in deze begeleiding en in de acceptatie van de ziekte. De verpleegkundig consulenten hiv zijn werkzaam op de poliklinieken van HKZ-gecertificeerde ziekenhuizen.
In OLVG werken in totaal 9 hiv-consulenten. Klaas Hoeksema: “Met het nieuwe beroepsprofiel is landelijk afgesproken waaraan alle verpleegkundig consulenten en verpleegkundig specialisten hiv aan moeten voldoen. Een goede begeleiding organiseren voor de patiënt zie ik als een speerpunt van mijn werkzaamheden.”
Meer over hiv-behandelcentrum OLVG op www.olvg.nl/hiv
Bron: OLVG