Bas Bloem ontvangt de prestigieuze Holst Memorial Lecture Award 2015. Bloem krijgt de onderscheiding voor zijn onderzoek en inzet op het gebied van zorginnovatie.
Hij zal de bijbehorende Holstlezing uitspreken aan de Technische Universiteit Eindhoven op donderdagmiddag 26 november.
Neuroloog Bas Bloem richtte in 2002 het inmiddels gerenommeerde Parkinson Centrum Nijmegen (ParC) op, waar hij tevens medisch directeur van is. Met Marten Munneke startte hij ParkinsonNet, een innovatief zorgnetwerk dat meerdere nationale en internationale onderscheidingen kreeg.
Maatschappelijke toepassing van onderzoek
Sinds 2008 is Bloem hoogleraar neurologie. Zijn onderzoek is enerzijds gericht op compensatiemechanismen in de hersenen van parkinsonpatiënten op het gebied van lopen en evenwicht. Door wetenschappelijk onderbouwde patiëntgerichte zorg is hij ook een vooraanstaand innovator van de zorg. Bloem werd in 2011 verkozen tot Nationale Zorgheld door het Ministerie van Volksgezondheid, en heeft meer dan 410 peer-reviewed publicaties op zijn naam staan.
De Holst Memorial Lecture Award wordt ieder jaar toegekend aan een eminent onderzoeker die in zijn of haar werk de verbinding weet te leggen tussen onderzoek en maatschappelijke toepassing. Prof. Bas Bloem is de 39ste in een rij van sprekers onder wie bekende onderzoekers als Nobelprijswinnaars Ilya Prigogine, Shuji Nakamura, Arno Penzias, Alan Heeger en biotechnoloog Craig Venter. De eerste Holstlezing werd in 1977 gegeven door Alexander King, oprichter van de Club van Rome. De bij de Award horende portretpenning is een ontwerp van kunstenaar Jos Reniers.
Innovatie in zorg en technologie
De jaarlijkse (Engelstalige) Holstlezing wordt sinds 1977 georganiseerd door de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en Philips Research. De lezing draagt de naam van dr. Gilles Holst (1886-1968), de oprichter en eerste directeur van het befaamde Philips Natuurkundig Laboratorium in Eindhoven. Holst was ook als adviseur betrokken bij de oprichting van de TU/e in 1956.
Prof. Bloem zal zijn Holstlezing ‘Healthcare Networks need Innovative Technology and vice versa’ uitspreken op donderdagmiddag 26 november, 16.00 uur, in het Auditorium van de TU/e. De lezing is tevens de afsluiting van het Holstsymposium ‘Connected Health’.
Meer info: www.tue.nl/holst
Aanmelden: www.aanmelder.nl/holstmemoriallecture2015