Hygiëne en infectiepreventie in verpleeghuizen vereisen meer aandacht, constateerde de inspectie begin dit jaar. Kennisplein Zorgvoorbeter nam dit ter harte.

Bij zorg voor kwetsbare mensen zoals ouderen is het extra belangrijk dat mensen niet onnodig ziek worden. Het nieuwe thema Hygiëne op het kennisplein Zorg voor Beter bevat hiervoor handvatten: een overzicht van praktische tips, instrumenten en richtlijnen voor hygiënisch werken in de ouderenzorg (woonzorgcentra en thuiszorg).
Het nieuwe thema zet alle informatie over hygiëne bij elkaar. Deze informatie was tot nu toe versnipperd op het internet te vinden. Het bevat praktische tips over persoonlijke hygiëne en hygiënisch werken voor zorgmedewerkers. Een overzicht van (gratis) e-learnings en trainingen en een overzicht van instrumenten waaronder een Toolkit handhygiëne en checklist voor hygiënisch werken in verpleeghuizen en woonzorgcentra.
Conny Moons, expert hygiëne en werkzaam als adviseur bij V&VN: ‘Omdat we hoogstaande zorg leveren met ingewikkelde behandelingen, wordt ook de dagelijkse zorg ingewikkelder. Hoe werk je bijvoorbeeld hygiënisch met gebruik van steeds meer apparatuur en smartphones? Het begint met bewustwording. Mijn tip: let op hygiëne bij jezelf en elkaar, praat erover en maak het op een leuke manier een gezamenlijk ding.’ Ook bevat het thema een prijsvraag: Wie ontdekt de fout in het filmpje over hoe professionals hun handen moeten wassen?
Inspectie: onvoldoende urgentiebesef
De Inspectie voor de Gezondheidszorg signaleerde begin 2015 dat de aandacht voor hygiëne en infectiepreventie in verpleeghuizen onvoldoende is. De urgentie hiervoor wordt vergroot door de toename van bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica en de verspreiding van resistente micro-organismen (BRMO). Hoe vaker cliënten een infectie krijgen die behandeld moet worden met antibiotica, hoe groter de kans dat bacteriën daar ongevoelig voor worden. Dit stelt volgens de inspectie hogere eisen aan de zorg. De komende tijd blijft hygiëne daarom een aandachtspunt voor de inspectie.
Grote Kennismarkt
Op 2 oktober organiseert Zorg voor Beter een Grote Kennismarkt, met presentaties, interessante workshops en de uitreiking van de V&VN Zorgaward. De kennismarkt staat in het teken van de veranderende wereld voor zorgprofessionals in de ouderenzorg (verpleging, verzorging en zorg thuis) met actuele onderwerpen: hygiëne, medicatieveiligheid, ict in de zorg, dementie en thuiszorg. Bekijk het programma en meld je snel aan: www.zorgvoorbeter.nl/kennismarkt-2015