We zitten te veel en bewegen te weinig, volgens neuropsycholoog Erik Scherder van de Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen VUmc in een interview in New Scientist.
Fysieke inactiviteit is namelijk funest voor onze mentale capaciteiten. Hij roept in het interview ‘Wat je in kantoren ziet, is desastreus’ in New Scientist op om meer te bewegen om zo je hersenen gezond te houden.
Scherder is overtuigd van een sterk verband tussen fysieke beweging en de hersenen en maakt zich zorgen om de gezondheid van onze hersenen, nu de meesten van ons een zittend bestaan leiden. In het coverartikel wisselt hij wetenschappelijke kennis af met persoonlijke ervaringen: ‘Uit een recente studie komt naar voren dat mensen die overdag inactief zijn, ’s avonds moe zijn. Doordat je heel de dag zit, worden de hersenfuncties steeds minder. Die hersenfuncties heb je nodig om initiatief te nemen. Als je na een dag lang zitten thuiskomt, moet je er niet aan denken om nog naar de sportschool te gaan. Dan moet je prefrontale cortex gaan spreken die zegt: ‘We gaan!’. Moet je eens kijken hoe je daarna thuis komt. Je voelt je herboren, je voelt je weer top. Wauw, dat had je niet gedacht van tevoren. Om een uur of zeven was je uitgeblust en om negen uur ben je weer topfit.’
Lees het hele artikel in Blendle