Ruim 25.000 mensen volgden dinsdag 22 september de live operatie die plaatsvond in Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) via de website van het ziekenhuis.


Kijkers konden virtueel mee de OK in, waar de urologen Saskia Stomps en Herman Roelink een operatie uitvoerden waarbij de gehele prostaat met de zaadblaasjes van een patiënt werd verwijderd. Tijdens deze operatie maakten de urologen gebruik van de Da Vinci robot Xi. De operatie in ZGT locatie Almelo, die in totaal ruim vijf uur duurde, verliep succesvol.

Vanuit de OK werd continu uitleg gegeven over het verloop van de operatie. Kijkers konden vragen stellen via Twitter en e-mail. En daar werd volop gebruik van gemaakt. Op ruim 200 zeer uitlopende vragen gaven de professionals vanuit de OK antwoord. Tussendoor gaven zij verschillende presentaties over de operatie en aanverwante onderwerpen. “Vooraf had ik niet gerekend op zoveel kijkers. Ik vond het zeer waardevol dat ik op deze manier veel mensen heb kunnen voorzien van goede en duidelijke informatie”, aldus Saskia Stomps na afloop van de operatie.
Met deze liveoperatie wil ZGT bijdragen aan een goede en volledige voorlichting aan prostaatkankerpatiënten en hun naasten. Ongeveer 20% van de patiënten met prostaatkanker ondergaat een operatie met een robot, maar zij weten niet hoe een dergelijke operatie nou precies in zijn werk gaat. Jaarlijks wordt in Nederland bij 11.000 mannen prostaatkanker vastgesteld en daarmee is het één van de meest voorkomende vormen van kanker onder Nederlandse mannen.
De link van de livestream van de operatie op ZGT.nl werd gedeeld door o.a. TC Tubantia, RTV Oost, RTL nieuws en het AD. Hierdoor werden vragen gesteld vanuit heel Nederland en zelf vanuit het buitenland. Voor mensen die vandaag niet live hebben kunnen meekijken staat de livestream nog enkele weken op zgt.nl/liveoperatie. Daarna wordt een compilatie van de beelden gemaakt die beschikbaar komt op bovengenoemde website om ook in de toekomst patiënten voorafgaand aan een operatie beter te kunnen informeren.e
Op 29 oktober a.s. is de volgende liveoperatie te zien. Dan wordt een borstbesparende operatie met reconstructie getoond. De operatie wordt uitgevoerd door een mammachirurg en een plastisch chirurg. De goede samenwerking tussen de beide disciplines maakt mogelijk dat de borstbesparende operatie met reconstructie binnen ZGT in één operatie plaatsvindt. Dit maakt deze operatie uniek en interessant om live te kunnen bekijken.