artificial-intelligence
Foto: Pixabay

Aiosyn, een spin-off van het Radboudumc, heeft een investering ontvangen van LUMO Labs. Het Nijmeegse bedrijf ontwikkelt een AI-platform dat pathologen ondersteunt met meer preciezere en efficiënte klinische diagnoses. Oost NL is co-investeerder. 

Pathologie is onmisbaar in het diagnostische proces van veel ziekten, zoals kanker. Nu wordt daarbij met een microscoop weefselonderzoek gedaan. Wereldwijd is er een tekort aan pathologen en een toenemende vraag naar efficiëntie en consistente kwaliteit bij het beoordelen van beelden. De diagnose is van grote invloed op de te volgen behandeling. Hoe beter de diagnose wordt gesteld, hoe beter de patiënt uiteindelijk geholpen kan worden. Het AI-platform van Aiosyn helpt pathologen daarbij.

Snellere en betere diagnostiek

Aiosyn komt voort uit de Computational Pathology Group van het Radboudumc onder leiding van Jeroen van der Laak. Van der Laak is ook wetenschappelijk directeur (CSO) van Aiosyn. De technologie van het Nijmeegse bedrijf maakt gebruik van ‘neurale netwerken’ om met grote nauwkeurigheid abnormale weefselpatronen zoals kanker te identificeren. Aiosyn brengt deze algoritmen vanuit het onderzoek naar de klinische praktijk om zo de snelheid en kwaliteit van de diagnostiek in de pathologie te verbeteren. De investering van LUMO Labs en Oost NL wordt gebruikt om de toegang van pathologen tot kunstmatige intelligentie uit te breiden.