JBZ en Jan Kelders sr. ontwikkelen centrum MS
Met het tekenen van een intentieverklaring tussen Jan Kelders sr. en het JBZ wordt nu een belangrijke volgende stap gezet in de gezamenlijke toekomstplannen. Van links naar rechts: Jan Kelders sr., Piet-Hein Buiting (voorzitter Raad van Bestuur JBZ), Marcel Garssen (neuroloog) en Linda Kemink (voorzitter Bossche Specialisten Coöperatie). Foto: JBZ

Mensen met multiple sclerose (MS) de best passende zorg bieden en samen met hen grenzen verleggen. Met die intentie bundelen het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) en Jan Kelders sr. de krachten voor het realiseren van het Steenenburg Brain Center. Een nieuw concept in Nederland dat moet leiden tot samensmelting van hoogwaardige patiëntenzorg, innovatie vanuit het bedrijfsleven én wetenschappelijk onderzoek.

Het MS Expertisecentrum JBZ en de MS tak van het JBZ revalidatiecentrum Tolbrug hebben de intentie te verhuizen naar het toekomstige Steenenburg Brain Center in Drunen. Een ambitieus initiatief van Jan Kelders sr. dat mede dankzij de support en inzet van de Gemeente Heusden, wethouder Mart van der Poel en provincie Noord-Brabant gerealiseerd gaat worden. Vlak bij het gerestaureerde kasteel Steenenburg komt een medisch centrum (Health Campus), waarin in één gebouw diagnostiek (zoals MRI- en laboratoriumonderzoek), patiëntenzorg (inclusief infuusbehandelingen en poliklinische revalidatiebehandeling), wetenschappelijk onderzoek, ontwikkeling én innovatie op MS gebied zullen samenkomen.

Mens met MS centraal
Piet-Hein Buiting, voorzitter Raad van Bestuur JBZ: “Om ervoor te zorgen dat mensen met MS in hun dagelijks leven kunnen blijven doen wat zij belangrijk vinden, moeten zorg en ondersteuning anders vorm worden gegeven. Multidisciplinair en in nauwe samenwerking met zijn of haar persoonlijke netwerk. Het samensmelten van patiëntenzorg, leefstijlcoaching, bedrijfsleven én wetenschappelijk onderzoek op een medische campus met volledige focus op MS zal leiden tot een geheel nieuwe manier van zorgverlening.” Jan Kelders sr., wiens dochter MS heeft, deelt die visie: “In de campus maken we gebruik van de laatste inzichten met betrekking tot de behandeling van MS, dankzij nauwe samenwerking, nationaal én internationaal, met wetenschappers en innovatieve start-ups. Met het JBZ als partner kunnen we de zorgverlening van de toekomst voor mensen met MS versneld naar een hoger plan tillen.” 

Actief bijdragen
Komende tijd wordt de ontwikkeling en realisatie van het MS Expertisecentrum JBZ binnen Steenenburg Brain Center verder uitgewerkt. Ook de input van mensen met MS krijgt een belangrijk aandeel in de uitwerking van de plannen. Marcel Garssen, een van de vier MS neurologen van het JBZ, is enthousiast: “Door het gestructureerd verzamelen van de vele beschikbare data verbeteren wij samen met mensen met MS en met hun naasten continu de zorg. Ook innovatie-, wetenschappelijke en zorgpartners kunnen vanuit de directe omgeving actief bijdragen aan zorgverbetering.”