Jongeren tussen 12 en 18 jaar met diabetes worden door Ziekenhuis Gelderse Vallei uitgenodigd om een nieuw 3D-adventure game te spelen en grondig te testen. Via een app op hun smartphone spelen zij een computerspel over diabetes en verbinden hun bloedsuikermeter en een stappenteller aan het sensornetwerk van het spelplatform PERGAMON. Hun glucosewaarden en lichamelijke activiteit worden geregistreerd. Dat is leerzaam en helpt bij hun diabetes. PERGAMON is in nauwe samenwerking met Ziekenhuis Gelderse Vallei ontwikkeld en wordt tot december 2016 in Ede getest.

PERGAMON speelt zich af in een oriëntaalse 3D-wereld, waar de onderzoeker T-Shan (die zelf type 1 diabetes heeft), in een tempelcomplex een gestolen relikwie moet terugvinden. De speler moet diverse levels met raadsels en spelletjes doorlopen om het relikwie te vinden. Naast de diabetes-gerelateerde elementen in de tempelkamers, moet de speler er steeds voor zorgen dat de bloedsuikerwaarde van T-Shan goed blijft. Alle resultaten van de speler (eigen bloedsuikerwaarden en de punten van het spel) zijn zichtbaar op een centrale website. Zowel de jongeren, hun ouders en alle zorgverleners kunnen de resultaten bekijken.

Doelen
Bij de start stellen de jongeren samen met de kinderdiabetesverpleegkundige doelen op. Die doelen gaan over hun dagelijks leven, bijvoorbeeld het aantal glucosemetingen en het aantal stappen (lichamelijke activiteiten). Een virtuele coach helpt hen om deze doelen te bereiken door berichten op hun smartphone. Deze gezondheidsdoelen zijn essentieel voor het digitale spel. De jongere met diabetes kan punten behalen door het bereiken van die doelen, maar krijgt ook punten voor kennisvragen via het spelplatform of door het spelen van spelletjes over diabetes.

Internationaal
Op 21 juli wordt tijdens de Games for Health conferentie in Engeland het pas ontwikkelde PERGAMON platform voor jongeren met diabetes gepresenteerd. Namens het ziekenhuis zijn kinderarts Gert Jan van den Burg en marketeer/projectleider Angelique Groot aanwezig op de conferentie in Coventry.

Het PERGAMON platform is met een innovatiesubsidie vanuit de EU ontwikkeld door een internationale groep waarvan het kinderdiabetesteam van Ziekenhuis Gelderse Vallei deel uitmaakt. De andere partners zijn Grifo Multimedia uit Italië, Universiteit Twente, de Universiteit van Coventry en AI Solve, een bedrijf in Engeland dat kunstmatige intelligentie ontwikkelt.

Foto: Ziekenhuis Gelderse Vallei

Bron: Ziekenhuis Gelderse Vallei