De Brightlands Maastricht Health Campus bestaat vijf jaar en presenteert met trots goede resultaten en een gestage groei. Het aantal gevestigde bedrijven, organisaties en spin-offs is in vijf jaar tijd flink gegroeid en het aantal arbeidsplaatsen op de campus steeg tot maar liefst 9.553. Om de toekomstige groei te kunnen huisvesten, nam Brightlands Maastricht Health Campus onlangs een derde gebouw voor startende ondernemers in gebruik.

De Brightlands Maastricht Health Campus wordt gevormd door het Maastricht UMC+, de Universiteit Maastricht (UM) en meer dan 100 bedrijven gespecialiseerd in innovaties en technologie op het gebied van de gezondheidszorg. “Als campusorganisatie verbinden we zakelijk instinct met geavanceerde kennis”, zegt Jan Cobbenhagen, CEO van de Brightlands Maastricht Health Campus. “We koppelen hier wetenschap aan ondernemerschap.”

‘Kraamkamer voor ondernemers’

Het team van de Brightlands Maastricht Health Campus speelt daarin een belangrijke faciliterende en adviserende rol. Zowel in het naar de markt brengen van kennis van het Maastricht UMC+ en de UM als in het ondersteunen van startup bedrijven in het realiseren van hun groei-ambities. Daarnaast faciliteren we incubatorgebouwen op de campus, de ‘kraamkamers’ voor startende ondernemers. Die waren in 2018, met een bezettingsgraad van maar liefst 98 procent, vrijwel volledig in gebruik. Vandaar dat er onlangs het derde incubatorgebouw op de campus is geopend.”

Jubileumglossy

Cobbenhagen, maakte de nieuwe cijfers en toekomstige plannen vandaag bekend tijdens de jubileumbijeenkomst in congrescentrum MECC. Samen met 200 gasten werd er teruggeblikt, maar vooral vooruitgekeken. Aan het einde van de middag werd een speciale jubileumglossy gelanceerd. De verzameling ervaringsverhalen weerspiegelt perfect de dynamiek van de Maastrichtse campus. Elk verhaal op zich en alle verhalen samen maken duidelijk dat er in vijf jaar tijd al heel veel bereikt is, maar tegelijkertijd dat er nog heel veel staat te gebeuren. Ook prof. dr. Marja van Dieijen, bestuursvoorzitter van het Maastricht UMC+ laat haar licht schijnen op de campus-ontwikkelingen. “Een hotspot waar kennis en valorisatie hand in hand gaan en waar we iedere dag met duizenden gedreven mensen bouwen aan de toekomst van de gezondheidszorg en een vitaal Limburg. Dat is de Brightlands Maastricht Health Campus in een notendop. Een concept dat werkt. We stimuleren onze eigen zorgprofessionals en wetenschappers dan ook om hun kennis en kunde om te zetten in waardevolle toepassingen voor de samenleving. Of dat nu een patent is of de opzet van een start-up bedrijf. Dat bevordert niet alleen de Limburgse economie, maar biedt patiënten en artsen van ons Maastricht UMC+ nieuwe perspectieven en mogelijkheden.”

Cijfers Brightlands Maastricht Health Campus per 31 december 2018:
• Op de campus zijn nu 126 bedrijven en organisaties gevestigd; in 2018 zijn er 27 nieuwe bedrijven en organisaties bijgekomen.
• Het aantal arbeidsplaatsen op de Brightlands Maastricht Health Campus groeit mee: 9.553 arbeidsplaatsen, bijna 1.400 arbeidsplaatsen erbij in vijf jaar tijd.
• Er studeren 7.057 studenten op de campus.