Kepler Vision - camerabeeld
camerabeeld van de vernieuwde Kepler Night Nurse | Beeld: Kepler Vision Technologies

Kepler Vision Technologies lanceert een upgrade van zijn Kepler Night Nurse monitoring systeem voor dementerende bewoners van VVT’s. De toegevoegde functionaliteit zorgt voor een betere kwaliteit van leven voor bewoners, en verlicht de werkdruk voor zorgpersoneel.

De Kepler Night Nurse oplossing is gebaseerd op machine learning aangedreven detectietechnologie. Het systeem waarschuwt het personeel bij tekenen van fysieke nood, zoals vallen, te lang in de badkamer blijven, of niet uit bed kunnen komen. De nieuwe functionaliteit is primair ontwikkeld voor dementerende bewoners. Het bouwt voort op het bestaande systeem door de verblijfplaats van patiënten in gangen van zorginstellingen te identificeren. Het geeft het personeel op afstand inzicht in de gebieden waartoe de bewoners toegang hebben.

Kamers afsluiten voor niet-bewoners

Het AI-herkenningssysteem leert welke patiënten in welke kamers wonen. Als die patiënt zijn kamer verlaat, kan het systeem worden geconfigureerd om de deur achter die patiënt elektronisch te vergrendelen. Als de patiënt terugkeert, ontgrendelt het systeem de deur. Als een andere patiënt probeert binnen te komen, blijft de deur op slot. Dit zorgt voor meer privacy voor de bewoners en vermindert de noodzaak voor het personeel om fysiek toezicht te houden op de toegang of verblijfplaats van de patiënt.
Wanneer zorginstellingen geen elektronische sloten hebben, kan het systeem bovendien zo worden geconfigureerd dat het een sms-waarschuwing naar de verpleegkundige stuurt wanneer een patiënt een kamer binnengaat die hij of zij niet mag betreden.

Video-analyse

Kepler Night Nurse zet in op comfort. Het neemt de noodzaak weg van fysieke apparaten zoals valalarmen of drukkussens bij valdetectie. De nieuwe add-on maakt ook fysieke trackers overbodig, zoals de armbanden die vaak gedragen worden door dementerende bewoners. In plaats daarvan maakt de Kepler Night Nurse gebruik van plafondcamera’s in de gangen. De soft ware analyseert live videobeelden, die daardoor nooit door een mens hoeven te worden gezien. Alle videoverwerking vindt plaats in een gesloten systeem. Zo is de privacy van zowel bewoners als personeel gewaarborgd. Tegelijkertijd kan zorgpersoneel onmiddellijk reageren op incidenten die actie vereisen.

Gepersonaliseerd alarm

Zorgverleners kunnen de Night Nurse oplossing van Kepler aanpassen om te reageren op verschillende bewonergebonden risico’s. Deze self-service functionaliteit stelt het personeel in staat om alerts aan te vragen die passen bij de specifieke behoeften van de cliënt. Als een bewoner bijvoorbeeld moeite heeft met opstaan, kan een alert worden ingesteld om de verpleegkundige onmiddellijk te waarschuwen als de patiënt probeert uit bed te komen. Voor andere cliënten kunnen dergelijke alarmen worden uitgeschakeld. In verpleeghuizen met demente bewoners wordt door het personeel bepaald welke zones voor wie toegankelijk zijn. Verpleegkundigen hoeven niet langer alle bewoners persoonlijk te volgen.

Medisch hulpmiddel

De Night Nurse oplossing van Kepler Vision is ‘s werelds eerste computer vision-gebaseerde valdetector die de status van medisch hulpmiddel heeft gekregen. De door computervisie aangedreven software is officieel geregistreerd als een medisch hulpmiddel in overeenstemming met de Europese richtlijn 93/42/EEG. Daarmee is de werkzaamheid en veiligheid van het systeem gegarandeerd.

 

> Bekijk meer nieuws van FMT Gezondheidszorg