Terwijl we iets meemaken, slaat het brein de nieuwe herinneringen meteen op in verschillende delen van de hippocampus.
Er blijken aparte vakjes te zijn voor globale herinneringen aan een gebeurtenis, en voor details van verschillend belang. Dit ontdekten neurowetenschappers van het Donders Institute van de Radboud Universiteit met behulp van filmpjes uit het computerspel The Sims. Nature Neuroscience publiceert de resultaten op 19 oktober.
Herinneringen kunnen verschillende resoluties hebben. Zo onthoud je bijvoorbeeld dat je vorige week vrijdag op kantoor gewerkt hebt en daarna een afspraak had met vrienden. Daarnaast heb je herinneringen op een meer gedetailleerd niveau, bijvoorbeeld dat je onderweg was naar je werk. Nog specifieker herinner je je misschien een bepaalde e-mail die je die vrijdag gelezen hebt. Nijmeegse neurowetenschappers van het Donders Institute laten nu zien dat deze herinneringen gelijktijdig maar op verschillende locaties bestaan: de grove herinneringen liggen aan de voorkant van de hippocampus en de fijne aan de achterkant van het geheugen-gerelateerde hersengebied.
Sims in de MRI-scanner
‘Voor dit onderzoek heb ik animatiefilmpjes van dagelijkse gebeurtenissen gemaakt met het computerspel The Sims 3’, vertelt eerste auteur Silvy Collin. ‘Die filmpjes kregen de proefpersonen in de MRI scanner te zien. Soms vormden de losse filmpjes samen een verhaal en soms niet. We zagen dat de herinneringen aan die filmpjes op verschillende plaatsen worden opgeslagen en denken dat dit gebeurt om verwarring te voorkomen tijdens het terughalen van ofwel grove, ofwel gedetailleerde herinneringen.’
Automatisch maar onafhankelijk
Omdat de proefpersonen allemaal jonge, gezonde mensen waren, is de volgende stap om te bekijken of grove en fijne herinneringen op dezelfde manier verdeeld zijn in de hippocampus van mensen met geheugenproblemen. Onderzoeksleider Christian Doeller legt uit: ‘We zien dat de verschillende resoluties automatisch gevormd worden, maar het lijkt aannemelijk dat ze ook onafhankelijk van elkaar kunnen bestaan.’
Publicatie
Memory hierarchies map onto the hippocampal long-axis in humans
Nature Neuroscience; Collin SHP, Milivojevic B, and Doeller CF
Fotobijschrift: Figuur 1. De grove resolutie van de herinnering ligt aan de voorkant van het brein (rechterkant van het figuur) en de fijne resolutie aan de achterkant (linkerkant van het figuur).
Figuur door Silvy Collin en collega’s.
Bron: Radboud Universiteit