Onlangs opende de Twentse Zorgacademie officieel het Living Lab Enschede. 


De samenwerkingspartners waaronder  Roessingh Research and Development, studenten en burgers lieten zien wat deze unieke leer-, werk- en testomgeving te bieden heeft. Een student van ROC van Twente en een deelnemer van de dagbesteding (Livio) voerden samen met zorgrobot Zora de openingshandeling uit.

Twentse Zorgacademie
De Twentse Zorgacademie (TZA) is een uniek samenwerkingsverband waarin onderwijs, zorg en techniek de handen ineen hebben geslagen. In het Living Lab Enschede van de TZA is een leer-werkomgeving gecreëerd, waarin (kwetsbare) burgers, studenten, professionals en mantelzorgers laagdrempelig kennis kunnen maken met zorg-technologische ontwikkelingen, technieken en apparatuur, die onder andere het (langer) zelfstandig wonen ondersteunen en personaliseren.
De totstandkoming
Cees Pas, projectleider TZA, vertelt over de totstandkoming: “Door de intensieve en vruchtbare samenwerking tussen de aangesloten partners en sponsors hebben we een prachtige innovatieve en levensechte omgeving, een living lab, weten te bouwen. Het afgelopen schooljaar leerden de eerste twaalf studenten hier tijdens hun stage om de nieuwste technologieën goed toe te passen en het gebruiksgemak over te dragen aan bewoners van Livio. Daarnaast is het Lab een testomgeving voor nieuwe zorg-technologische producten. Overigens is iedereen van harte welkom om een kijkje te komen nemen, graag zelfs.”  Een deelnemer aan de dagbesteding is enthousiast: “Ik wist niet dat er zoveel mogelijk was met techniek. Ik moest er eerst niet zoveel van hebben, maar nu ik weet hoe het werkt, is het geweldig om er gebruik van te maken.”
Samenwerkingspartners
De TZA is een initiatief van diverse participerende partijen, namelijk Livio, Loohuis communicatie en beveiligingen B.V., Loohuis Installatietechnieken B.V., Gemeente Enschede, Roessingh Research and Development, Universiteit Twente en ROC van Twente. Hun kennis en kunde komen samen in het Living Lab Enschede.