De afdeling neonatologie van het Maastricht UMC+ maakt sindskort gebruik van een transportcouveuse die geschikt is voor gebruik in een MRI-scanner. Daarmee is het Maastrichtse ziekenhuis het enige medisch centrum in Limburg dat de beschikking heeft over deze speciale apparatuur. Met de nieuwe MRI-transportcouveuse kunnen kwetsbare en te vroeg geboren baby’s veilig en optimaal worden onderzocht op eventueel hersenletsel.
Bij een baby die veel te vroeg is geboren, zijn de hersenen nog onvolgroeid en gevoelig voor eventuele bloedingen. Dat vergroot de kans op hersenschade. Ook bij zuurstoftekort tijdens de bevalling loopt de nieuwgeborene risico op hersenletsel. Om eventuele complicaties vroegtijdig te kunnen opsporen, kan een echo worden gemaakt. Nadeel daarvan is dat deze techniek niet voldoende informatie geeft bij bijvoorbeeld een zuurstoftekort. Informatie die een MRI-scan wel kan bieden. Vanwege de kwetsbaarheid van de baby is het maken van een MRI-scan echter niet altijd zo eenvoudig. Het kindje moet namelijk een aantal keren worden overgeheveld vanuit de couveuse, omdat de MRI-scanner nu eenmaal op een aparte afdeling staat. Dat veroorzaakt onder andere stress. De speciale transportcouveuse biedt dan uitkomst.
Optimale scan
De MRI-transportcouveuse is speciaal uitgerust voor gebruik in de scanner. Zo is er bijvoorbeeld geen metaal in verwerkt en zijn alle voorzieningen van een ‘gewone’ couveuse aanwezig, inclusief beademingsapparatuur. “Bij vermoedelijk hersenletsel is het noodzakelijk om optimaal en zo veilig mogelijk een MRI-scan te kunnen maken”, zegt Fred de Jonge, zorgcoördinator van de afdeling neonatologie. “Zo krijgen we namelijk sneller inzicht in het behandeltraject dat we moeten volgen.” Ook voor de baby zelf zal de MRI-transportcouveuse een stuk comfortabeler zijn. De Jonge: “De scan neemt door de nieuwe apparatuur minder tijd in beslag en het kindje kan gewoon in de couveuse blijven liggen. Kortom, een welkome aanvulling op de diagnostiek.”
Foto: Zorgcoördinator Fred de Jonge kijkt of de baby goed ligt in de speciale couveuse