Het Mary Help ziekenhuis en opleidingscentrum betekenen een grote bijdrage aan de gezondheidszorg in Zuid Soedan. Er is nog wel geld nodig voor de water- en elektriciteitsvoorziening.

Het project wordt gefinancierd door Cordaid.  Deze organisatie werkt in de meest fragiele gebieden, zoals Zuid Soedan. In de stad Wau functioneert al een Mary Help trainingsschool. In Jur River County bouwen we nu een ziekenhuis waar de trainingsschool ook onderdak krijgt. Een goede en duurzame water- en energievoorziening zouden het helemaal af maken, en zijn essentieel om mensenlevens te kunnen redden.
Mary help 2
Zuid Soedan is in 2011 als onafhankelijk land gesticht, en afgesplitst van het noordelijker gelegen Soedan. Helaas behoort het jonge land tot de armste landen ter wereld. Zo is slechts 2% van de huishoudens voorzien van water, en kent Zuid Soedan één van de hoogste moedersterftecijfer van de wereld. De bevolking lijdt bovendien onder een steeds weer oplaaiende burgeroorlog; diverse gewapende rebellengroepen maken het land onveilig.
Mary help 3
Zuid-Soedan staat onderaan de lijst (186 van 191 landen) als het gaat om het percentage van het Bruto Nationaal Product dat wordt besteed aan gezondheidszorg. Hierdoor worden vrouwen, kinderen en andere kwetsbare groepen het meest getroffen. Ziekten en aandoeningen die goed te voorkomen zijn, zoals diarree of cholera, eisen veel levens.
Gezondheidscentra in Zuid Soedan kampen met aanzienlijke problemen zoals slechte infrastructuur, personeelstekort, gebrek aan medicijnen en materialen. Dit wil Cordaid graag veranderen. Daarom werken we aan structurele verbetering in de gezondheidszorg, juist in de meest kwetsbare gebieden.
Gelukkig kan de bevolking van Jur River County binnenkort terecht in een ziekenhuis van de organisatie Mary Help. Jur county ligt ten zuiden van de stad Wau in het westen van Zuid-Soedan. Er wonen 127.000 mensen in dit gebied. In Jur County is geen enkel ziekenhuis in de wijde omtrek. De bouw van het Mary Help ziekenhuis en een opleidingscentrum zijn eind 2015 gereed.
We zoeken echter nog financiering voor de water- en elektriciteitsvoorziening.
Een ziekenhuis kan alleen goed functioneren als er water en elektriciteit aanwezig zijn. Daarom wil het Mary Help ziekenhuis graag 52 zonnepanelen instaleren om alle gebouwen van duurzame energie te voorzien. Hiermee wordt het ziekenhuis onafhankelijk voor haar energie behoefte. Dit is erg belangrijk omdat er geen elektriciteitsnet bestaat in Zuid-Soedan en diesel voor generatoren erg duur is en bovendien erg vervuilend. Met zonnepanelen wordt het ziekenhuis op een duurzame manier van goedkope energie voorzien.
Ook heeft het ziekenhuis een eigen, nieuwe waterput nodig. Nu wordt water gebruikt van twee nabij gelegen putten die voor drinkwater en landbouw van de bevolking gebruikt worden. Als het ziekenhuis eenmaal volledig operationeel is, zal er niet genoeg water zijn. Daarom is een extra waterput is nodig.
Het Mary Help ziekenhuis dat nu in Jur River County gebouwd wordt zal 220 bedden hebben, waar patiënten met allerlei ziekten verzorgd zullen worden. Er is extra zorg voor zwangere vrouwen, een kwetsbare groep die ernstige risico’s loopt. Zij zullen goed geholpen worden omdat er naast het ziekenhuis een opleiding is voor 50 verpleegkundigen en vroedvrouwen. Deze doen praktijkervaring op in het ziekenhuis onder deskundige begeleiding van ervaren personeel. Het opleiden van gezondheidszorgpersoneel is heel belangrijk omdat er een ernstig tekort aan goed gekwalificeerd personeel is in Zuid Soedan. Door het opleiden van deskundige verpleegkundigen en vroedvrouwen wordt in dit tekort voorzien, en zullen vele mensenlevens gered worden!
Inverstering: Totaal € 175.138, waarvan € 111.438 voor zonne-energie en € 63.700 voor de watervoorziening.