Recent is in het kader van de week van Reflectie en Ethiek de Special Ethiek, een uitgave van het digitale magazine Mediator van ZonMw, verschenen. Deze uitgave maakt ethische dilemma’s in de zorg expliciet en richt zich met uiteenlopende artikelen op de resultaten van onderzoeken die binnen het programma Ethiek en Gezondheid 2012-2015 zijn gehonoreerd.

 

In de Mediator Special geeft Dick Kaasjager, voorzitter van de commissie Ethiek en Gezondheid, aan: ‘We zijn ons bij veel maatschappelijke discussies niet altijd bewust van de ethische kant van dilemma’s. Daarnaast veranderen ethische discussies voortdurend. En is de noodzaak voor onderzoek naar ethische vraagstukken de laatste jaren alleen maar gegroeid. We leven in een tijd waarin technologische ontwikkelingen zo snel gaan dat we ons steeds vaker afvragen: moet alles wat kan? Hoe waarborgen we bijvoorbeeld zo goed mogelijk dat er geen foute dingen mee gebeuren?’ De artikelen in deze Mediator Special laten de diversiteit van deze ethische vraagstukken zien.

 

De bijdragen in deze Mediator Special gaan over nieuwe technologieën op het gebied van prenatale screening, over dilemma’s in de omgang met mensen met dementie, over de consequenties van maatregelen bij mensen met MRSA en over de dilemma’s rondom het maken van keuzes bij genderdysforie. Maar ook over de ethische kant bij nieuwe technologieën voordat ze ingezet kunnen worden en de consequenties van bijvangst bij het opsporen van onbekende aandoeningen. In de column gaat Ruud ter Meulen, emeritus hoogleraar Ethics in Medicine aan de University of Bristol en lid commissie Ethiek en Gezondheid, in op de rol van ethiek bij maatschappelijke dilemma’s. En natuurlijk worden alle andere projecten die binnen het ZonMw-programma zijn gehonoreerd nader belicht.

Lees de Mediator Special Ethiek

Bron: ZonMw