Ruim 50 procent van het totale energieverbruik in de zorg is vanaf 2019 duurzaam. Dit wordt gerealiseerd door zowel een Europese als onderhandse aanbesteding voor groene energie via Intrakoop.

In totaal krijgen ruim 240 zorgorganisaties elektriciteit via windenergie. Het gaat daarbij om de inkoop van circa 1 miljard KWh groene stroom per jaar. Naast de vergroening van de zorg, wordt ook fors bespaard op de leverancierskosten. “De Europese aanbesteding voor onder meer twee academische ziekenhuizen is nu ook afgerond en geeft de duurzaamheid in de zorg een extra impuls, naast de groene energiedeal die eerder met Eneco is afgesloten”, stelt Frank Kaptein, directeur/bestuurder van Intrakoop. “We zijn trots op het sluiten van deze nieuwe overeenkomsten met Eneco voor elektriciteit en Nuon voor aardgas na onze Europese aanbesteding. Door de krachtenbundeling van zorgorganisaties om samen energie in te kopen worden kosten bespaard én afspraken gemaakt over duurzame energie.”

Intrakoop, de inkoopcoöperatie van de zorg, heeft de Europese aanbesteding voor groene energie voor de zorg afgerond. Eneco heeft de Europese aanbesteding elektriciteit gewonnen en Nuon de Europese aanbesteding aardgas. De deelnemende zorgorganisaties kunnen bovendien straks nog specifieker kiezen voor elektriciteit via Nederlandse windparken en voor verduurzaming van het aardgas door CO2-compensatie. Ook aan de wensen om bij te dragen aan Social Return on Investment (SROI) om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt duurzaam aan werk te helpen is voldaan. Vijf procent van de omzet wordt ingezet voor SROI.
Daarnaast besparen de deelnemende zorginstellingen aan deze Europese aanbesteding ruim 465.000 euro op de leverancierskosten. Dit komt nog eens bovenop de kostenbesparing van 2,8 miljoen euro die de recent afgesloten groene energiedeal met Eneco opleverde. Kaptein: “De leverancierskosten zijn de opslagen van de leverancier – voor risicomanagement, inkoop en administratieve afhandeling – op de inkoop- of groothandelsprijs. De marktprijzen voor gas en elektriciteit zijn nog niet vastgelegd. Over het uiteindelijke resultaat na de gespreide inkoop van energie kunnen we dus nog niets zeggen. Samen met de deelnemende zorgorganisaties uit de Europese aanbesteding en Hellemans Consultancy zijn we blij en trots op het resultaat van deze Europese aanbesteding. Voor de deelnemers, maar ook voor de zorg als geheel. De zorg gaat fors verduurzamen, bovendien krijgt sociaal ondernemen een extra boost én vallen de kosten nog lager uit. Daarmee is er in alle opzichten sprake van een win-winsituatie.” De nieuwe overeenkomsten met Eneco en Nuon voor 2019-2020 (t/m 2023 als optiejaren voor Intrakoop) worden binnenkort getekend.
Bron: Intrakoop