De mogelijkheden voor medisch onderzoek bij kinderen en wilsonbekwamen worden verruimd.
De Tweede Kamer stemt in met een wetsvoorstel van minister Schippers om dat te regelen. Kinderen mogen nu alleen onder strenge voorwaarden meedoen aan medisch-wetenschappelijk onderzoek. Artsen, waaronder kinderarts Nico Wulffraat van het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) onderdeel van het UMC Utrecht pleiten al langer voor een verruiming.
Bij kinderen mogen alleen handelingen worden verricht die therapeutisch zijn, en die dus nodig zijn voor het behandelen van het kind. Volgens kinderarts Nico Wulffraat van het WKZ kunnen daardoor allerlei ziektes en medicijnen voor kinderen niet worden onderzocht. “Je kunt medicijnen en behandelingen testen op volwassenen, maar een kind zit heel anders in elkaar. Om in de toekomst meer kinderen te kunnen behandelen is ook onderzoek bij kinderen zelf nodig”, aldus Wulffraat.
Als het wetsvoorstel ingaat, betekent het in de praktijk dat er bij een onderzoek bijvoorbeeld net iets meer bloed of weefsel kan worden afgenomen dan nodig is voor de behandeling. Het resterende deel kan dan voor een ander medisch onderzoek worden gebruikt.
Nu is dat nog in bijna alle gevallen verboden. Onder de nieuwe wet mag het dus wel, maar ouders en kind zullen altijd toestemming moeten geven. De leeftijd waarbij ouders een handtekening moeten zetten, wordt verlaagd van 18 naar 16 jaar.