MUMC hoofdingang met logo

Het onderzoek naar de fatale stroomstoring in het Maastricht Universitair Medisch Centrum MUMC+ gaat langer duren; waarschijnlijk tot half augustus.

Mogelijk heeft de stroomstoring in de nacht van 29 op 30 april j.l. aan twee patiënten het leven gekost. De gedeeltelijke stroomstoring trof een kamer met vier COVID-19-patiënten. Er trad geen back up-voorziening in werking. De Optiflow-machine voor beademingsondersteuning viel uit bij twee ernstig zieke patiënten. Hun toestand verslechterde; beide mannen zijn overleden. Het ziekenhuis doet intern onderzoek naar de oorzaak van de stroomstoring, het medisch handelen rond het incident en het verband tussen de uitval van de zuurstofondersteuning en het overlijden van de twee patiënten. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zal dat onderzoek nadien beoordelen.

De woordvoerder van het MUMC+ lat weten dat er meer tijd nodig is om het onderzoek zorgvuldig te doen en iedereen te kunnen horen. De IGJ is akkoord gegaan met de langere duur, zo meldde het ziekenhuis op 25 juni, naar aanleiding van berichtgeving op 1Limburg.