Voor sommige mensen zijn wespen beangstigende beestjes omdat ze allergisch zijn voor het wespengif.
Daar is een oplossing voor, waar longarts Schlösser van het Isala graag meer over vertelt: de immunotherapie. 
Een wespensteek kan flink pijnlijk zijn. De meeste mensen moeten een wespensteek bekopen met een plaatselijke pijnlijke bult of een zwelling voor een aantal dagen. Bij mensen met een ernstige allergie voor wespengif reageert het hele lichaam mee. Die overgevoeligheid kan soms zelfs leiden tot een dodelijke reactie.
Een steek van een wesp, maar ook van een bij, kan levensbedreigend zijn. Kenmerk van een wespenallergie is dat een steek ook op andere plekken dan de getroffen plek klachten geeft. Je kunt er erg ziek van worden. Van veel jeuk of vlekken over het hele lichaam tot zwellingen in het halsgebied, waardoor je moeilijk kunt spreken en slikken en ook je ademhaling belemmerd wordt. In het ergste geval kun je in een shock raken. Je bloeddruk daalt sterk en er kunnen hartritmestoornissen ontstaan, soms gevolgd door bewustzijnsverlies.
Immunotherapie
Om de kwaal voorgoed te bestrijden, behandelen wij in Isala patiënten met immunotherapie. Mensen met een allergie krijgen dan beetjes gif ingespoten om zo het immuunsysteem te laten wennen aan het gif. Langzaam wordt steeds iets meer gif ingespoten, zodat uiteindelijk het afweersysteem ‘normaal’ zal reageren bij een volgende steek.
Een ernstige reactie kan pas ontstaan als de persoon al eens eerder in aanraking is geweest met het insectengif. Bij de eerste steek zal een patiënt meestal niet fel reageren. De allergie kan dan al wel worden ontwikkeld. Je lichaam maakt allergische antistoffen aan die gericht zijn tegen het insectengif. Hierdoor kunnen er bij de eerstvolgende steek al levensgevaarlijke situaties  ontstaan. Ga bij een heftige reactie op een wespensteek altijd zo snel mogelijk naar de dichtstbijzijnde arts.
Foto Schlosser bij blog WespensteekLongarts Noël Schlösser
De afdeling Longgeneeskunde van Isala is één van de weinige ziekenhuizen in Nederland die mensen diagnosticeert op een wespengifallergie én behandelt met de immunotherapie. Gemiddeld behandelen wij 15 nieuwe patiënten per jaar met deze therapie. Immunotherapie, ook wel desensibilisatietherapie genoemd, is de enige behandeling die niet alleen de klachten van de allergie bestrijdt, maar ook daadwerkelijk de onderliggende oorzaak aanpakt. We maken mensen ongevoelig voor de stof waar ze allergisch voor zijn.
Bescherming
Na een week of zeven ben je al beschermd. Om een langdurig effect te verkrijgen wordt de therapie vier tot zes jaar voortgezet. Deze periode is noodzakelijk, omdat het lichaam tijd nodig heeft om tolerantie op te bouwen tegen de stof waarop de allergie reageert. In de eerste weken komt de patiënt naar de dagbehandeling en vervolgens naar de longfunctieafdeling voor de injecties. Dit zijn intensieve bezoeken. Daarna gaat hij naar de eerstelijnszorg. Voor de zeswekelijkse injectie kan de patiënt dan terecht bij zijn eigen huisarts.
Mensen die gebruik maken van de immunotherapie ervaren het als een vriendelijke behandeling. Het zorgt ook voor een betere kwaliteit van leven; ze zijn minder bang en hoeven niet steeds alert te zijn op wespen. Als na de periode de immunotherapiekuur wordt gestopt, hebben mensen in de meeste gevallen geen of bijna geen last meer van allergische klachten.
Noodbehandeling
Een alternatief voor de therapie is het gebruik van de EpiPen. De EpiPen is een automatische injectiespuit die gevuld is met het menselijke hormoon adrenaline dat de ernstige gevolgen van een allergische reactie tegengaat. Het is bedoeld als eerste hulp bij acute allergische verschijnselen. Hiermee kan iemand zichzelf eenmalig behandelen. De reactie stopt of vermindert dan binnen één tot enkele minuten. De adrenaline zorgt ervoor dat de luchtwegen zich verwijden en de bloedvaten zich vernauwen. Daardoor verloopt de ademhaling makkelijker en stijgen de bloeddruk en hartslag weer.
Praktische tips
In augustus, september en oktober is de kans het grootst dat mensen door een wesp gestoken kunnen worden. Daarom nog enkele tips waarmee je de kans verkleint op een vervelende prik.

  • Drink niet rechtstreeks uit een blikje, er kan een insect in het blikje zitten.
  • Wees alert tijdens het werken in de tuin en tijdens het fietsen; transpiratievocht trekt insecten aan.
  • Kom bij voorkeur niet in de buurt van bloeiende bloemen of overrijp fruit.
  • Wees voorzichtig bij het plukken van bloemen en fruit.

Meer informatie?
Wil je meer informatie over de Immunotherapie, lees dan onze folder Immunotherapie voor bijen en wespen (Alutard) of neem contact op met de polikliniek Longgeneeskunde via telefoonnummer (038) 424 24 56.
Lees ook de ervaring van patiënt Jeanette van der Ploeg met deze behandeling.
Bron: Isala