Foto: PAMM

Eind vorige maand heeft minister Hugo de Jonge van VWS het medisch-microbiologische laboratorium PAMM in Veldhoven bezocht om de werking te bekijken van de nieuwe STRIP-1 testrobot, die Nederland heeft aangeschaft. Deze robot – in de wandelgangen ook wel The Beast genoemd – kan per etmaal circa 20.000 pcr-tests verwerken en de resultaten online opleveren. Dat is aanzienlijk meer dan alle tot nu toe bekende apparaten in de wereld.

De robot is een Nederlandse uitvinding, ontwikkeld door het Hubrecht Institute (onderdeel van de KNAW) en biotechnologiebedrijf Genmab. STRIP-1 is gebouwd in Zwitserland. De robot, gefinancierd door de rijksoverheid, is ook in te zetten bij eventuele volgende pandemieën en daarmee een belangrijke bouwsteen voor een robuuste, publieke testfaciliteit voor Nederland.

Meer slagkracht
Traditioneel zijn de test- en analysefaciliteiten in ons land heel hoogwaardig, maar ook kleinschalig en primair gericht op diagnostiek. Tijdens grote virusuitbraken is het essentieel om snel en adequaat hoge volumes monsters te kunnen analyseren. Dat vraagt om een veel grotere schaal en meer slagkracht. In dat verband is door het kabinet zwaar geïnvesteerd in het uitbreiden van de test- en analysecapaciteit in eigen land. Deze testrobot is onderdeel uit van die strategie. De robot kan niet alleen met hoge snelheid veel grotere hoeveelheden tests verwerken, maar de kosten per test liggen ook aanzienlijk lager. Dit alles zonder concessies te doen aan de kwaliteit van de analyse. Er is veel belangstelling voor deze robot uit het buitenland.

Validatieperiode
De STRIP-1 is kort voor de kerstdagen in Veldhoven geïnstalleerd. Sindsdien is de robot stapsgewijs steeds meer tests gaan analyseren om de werking te testen en alles klaar te maken voor grootschalige inzet. Deze validatieperiode loopt tot eind januari en staat onder toezicht van het RIVM en de GGD ZO Brabant. Daarna kan de robot op vol vermogen worden ingezet bij het bestrijden van de corona-pandemie. De overheid heeft zich voorgenomen nog eens vijf van deze robots aan te schaffen, indien validatie inderdaad de verwachte resultaten oplevert. Dat zou de landelijke verwerkingscapaciteit opvoeren tot ver boven de 100.000 analyses per etmaal, alleen al met deze robots.

Veelbelovende stap
Minister de Jonge: “Dit is echt een veelbelovende nieuwe stap in de bestrijding van de coronapandemie. Het is prachtig dat bedrijven en instituten uit Nederland dit voor elkaar hebben gekregen en we hebben daar vanuit de overheid ook graag aan meegewerkt. Alle signalen  wijzen erop dat we deze robot met succes kunnen gaan inzetten. De STRIP-1 kan een belangrijke extra schakel zijn in het testen op grote schaal, dat in een pandemie noodzakelijk is.”