Nederland heeft gestemd op de finalisten van Het Beste Zorgidee. De publieke stemronde van de jaarlijkse zorginnovatiewedstrijd is inmiddels gesloten.
Vandaag wordt bekendgemaakt welk van de vijf ideeën de meeste stemmen heeft gekregen en daarmee Het Beste Zorgidee 2015 is.
De winnaar ontvangt de prijs woensdag uit handen van jurylid Pieter van den Hoogenband. De prijsuitreiking van Het Beste Zorgidee vindt plaats in het Krant Café in Amsterdam en wordt live uitgezonden op de website van Het Beste Zorgidee. Voormalig hockeyster Elsemieke Havenga presenteert de finale van de zorginnovatiewedstrijd. Behalve de publieksprijs wordt woensdag ook de ONVZ Vakprijs uitgereikt, de prijs van ONVZ Zorgverzekeraar.
Recordaantal ideeën
Er werd dit jaar een recordaantal ideeën ingestuurd. De jury koos uit bijna 600 ideeën de beste vijf, waarna het Nederlandse publiek kon stemmen.
Kleurzeep
Sébert Jacobs (45) uit Rotterdam bedacht een kleurzeep waardoor duidelijk te zien is dat een zorgverlener zojuist zijn of haar handen heeft gewassen.
Therapy@Home
Joost Adams (51) uit Alkmaar ontwikkelde Therapy@Home, een online programma voor wie herstelt na een knieoperatie.
WhatsUpp
Helena Schuengel  uit Hilversum (48) wil met de communicatieapp WhatsUpp het gat dichten dat is geslagen doordat de hulp bij huishouden sinds dit jaar onder de gemeente valt, terwijl de verpleegkundige nog landelijk is geregeld.
Het Thuiskomertje
Nel Wagner (68) uit Oegstgeest bedacht het Thuiskomertje, een polsbandje waarmee patiënten met dementie hun kamerdeur in het verpleeghuis makkelijker kunnen terugvinden.
Wiestaateraanmijnbed.nl
Kinderarts Robin van Schaik (34) uit Utrecht merkte dat patiënten vaak niet weten welke arts zij tegenover zich hebben. Wiestaateraanmijnbed.nl is een website waar artsen zichzelf aan het publiek kunnen presenteren.
De jury bestaat dit jaar behalve uit Van den Hoogenband uit prof. dr. Niek Urbanus (oud-bestuursvoorzitter Academisch Medisch Centrum), dr. Pieter Hasekamp (directeur-generaal bij het ministerie van Financiën) en mr. Erno Kleijnenberg (oud-bestuursvoorzitter ONVZ Zorgverzekeraar). De jury keek bij het beoordelen naar de mate waarin de ideeën de zorg efficiënter, goedkoper maar vooral patiëntvriendelijker maken. De winnaar krijgt een startkapitaal van 10.000 euro om zijn of haar idee uit te voeren.
Over Het Beste Zorgidee
Het Beste Zorgidee is de eerste wedstrijd waar zowel patiënten en consumenten als zorgverleners zélf wordt gevraagd mee te denken over hoe de zorg beter kan. De zorginnovatiewedstrijd is een initiatief van ONVZ Zorgverzekeraar, dat hiermee de zorg beter, efficiënter en vooral patiëntvriendelijker wil maken. De afgelopen jaren werden in totaal duizenden innovatieve ideeën ingestuurd.