Quest Medical Imaging B.V. staat aan de vooravond van een internationale, medische doorbraak met de ontwikkeling van een uniek camerasysteem, Spectrum genaamd, dat kankertumoren tijdens operaties zichtbaar maakt en ervoor zorgt dat deze beter verwijderd kunnen worden.

De medische camera’s van Quest, die werken in combinatie met fluorescerende vloeistoffen, worden al met succes toegepast in een aantal Nederlandse UMC’s en enkele top-ziekenhuizen in de Verenigde Staten. De recente FDA-goedkeuring om de camera’s ook breed in de Verenigde Staten te verkopen en een financiële injectie van € 500.000,- via het platform van Collin Crowdfund maakt nu de weg vrij voor wereldwijde groei. Quest ambieert binnen vijf jaar de standaard te zijn voor kankergerelateerde operaties en als zodanig te zorgen voor minder onnodige operaties, minder complicaties en een sneller herstel voor patiënten.

Het camerasysteem dat Quest Medical Imaging ontwikkelde, maakt kankertumoren zichtbaar door een fluorescerende vloeistof bij patiënten in te spuiten. Tijdens operaties kan de chirurg het aangetaste weefsel hierdoor nauwgezet wegsnijden. Een enorm verschil met de technieken die over het algemeen gangbaar zijn. Daarbij wordt vaak te veel of juist te weinig weggesneden. Met alle gevolgen van dien. Patiënten krijgen complicaties of moeten meerdere malen geopereerd worden. Vernieuwend aan het cameraysteem van Quest is dat het zowel het kleurenbeeld als het fluorescerende beeld toont. Daarbij is het systeem extreem gevoelig; het toont ook kankercellen die niet aan de oppervlakte waarneembaar zijn. Behalve voor het verwijderen van tumoren kunnen de camera’s van Quest ook bij andersoortige operaties ingezet worden. Bijvoorbeeld bij,  openhartoperaties, waarbij de contrastvloeistof wordt gebruikt om verstoppingen en lekkages te visualiseren. Ook wordt momenteel in medische onderzoekstrajecten onderzoek gedaan naar nieuwe methodes en andersoortige fluorescerende stoffen. Richard Meester, CEO van Quest Medical Imaging: “Dankzij de techniek van Spectrum kunnen chirurgen welbewuste keuzes maken en snel en efficiënt opereren. Dat is belangrijk voor het herstel van de patiënt en werkt bovendien kostenbesparend omdat het aantal benodigde heroperaties afneemt. Het onzichtbare zichtbaar maken is ons motto.”

Medische revolutie
Quest Medical Imaging werkt sinds 2008 aan het revolutionaire camerasysteem. Sinds 2010 worden actieve proeven uitgevoerd in samenwerking met het UMC Leiden en diverse research hospitals in de Verenigde Staten. Inmiddels zijn al vele patiënten met behulp van de camera’s geholpen en het is de bedoeling dat alle Nederlandse UMC’s voor het eind van het jaar met Spectrum werken. Meester: “Wereldwijd zijn we voorloper met onze technologie en dankzij de recente goedkeuring door de FDA om ons product ook in de Verenigde Staten te verkopen, ligt de wereldwijde markt nu voor ons open.” De vooruitzichten zijn alvast goed. Naast een verkoopkantoor in de Verenigde Staten opent Quest in 2016 een vestiging in Duitsland en wordt Spectrum in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Polen, Roemenië, Dubai en Korea gedistribueerd. Meester: “Ik verwacht dat Spectrum binnen vijf jaar wereldwijd een goede basis vormt voor kankergerelateerde operaties”

€ 500.000,- binnen 3 uur
Om de internationale groeiplannen tot een succes te maken, had Quest nog wel een financiële injectie van € 500.000,- nodig om te investeren in verdere marketing en sales. Daartoe werd een beroep gedaan op het platform van Collin Crowdfund. En met succes. Nadat Quest in het eigen netwerk € 76.000 ophaalde, ging de campagne live op het platform van Collin Crowdfund. Binnen 3 uur werd de lening volgeschreven. 349 investeerders staken met elkaar ieder ruim € 1.430,- in de onderneming. In ruil voor de vijfjarige lening ontvangen de investeerders een vaste jaarlijkse rente van 8,5%.