Thirona en Delft Imaging lanceren CAD4COVID. Deze nieuwe tool voor kunstmatige intelligentie analyseert röntgenfoto’s en is bedoeld om zorgspecialisten te helpen bij het beheren van COVID-19-gevallen. De bedrijven hebben de tool gratis ter beschikking gesteld ter ondersteuning van de crisis. Thirona en Delft Imaging werken samen met verschillende ziekenhuizen en academische instellingen over de hele wereld om CAD4COVID te valideren.

Kunstmatige intelligentie voor COVID-19 Triage
Delft Imaging is gespecialiseerd in tuberculose (tbc) screening en met haar bestaande CAD4TB-oplossing, die kunstmatige intelligentie gebruikt om tbc te screenen, zijn meer dan zes miljoen mensen gescreend in meer dan veertig landen. Samen met haar zusterbedrijf en AI-specialist Thirona ontwikkelde Delft Imaging een hulpmiddel om COVID-19-gevallen te helpen triage en het aangetaste longweefsel aan te duiden. CAD4COVID bouwt voort op de technische kern van de CAD4TB-software, ontwikkeld en gedistribueerd door respectievelijk Thirona en Delft Imaging. Deze software wordt gebruikt door ministeries van Volksgezondheid en op tuberculose gerichte instellingen, van wie velen de taak hebben om de verspreiding van COVID-19 in hun respectieve landen te helpen stoppen.

Continue verbetering
Bij voorkeur gebruikte hulpmiddelen bij de detectie van COVID-19 zijn de RT-PCR-test en de CT-scan, maar in omgevingen met beperkte middelen waar de beschikbaarheid van dergelijke hulpmiddelen beperkt is en waar COVID-19 veel voorkomt, kan röntgenstralen nuttig zijn instrument in de strijd tegen COVID-19. In veel landen wordt röntgenstraling momenteel gebruikt als eerstelijns triage voordat verder wordt getest. Delft Imaging en Thirona werken samen met verschillende academische instellingen en ziekenhuizen in binnen- en buitenland. Deze organisaties zullen helpen bij het ontwikkelen en valideren van de software om zorgprofessionals in deze tijden van crisis te ondersteunen. De twee Nederlandse bedrijven streven ernaar de CAD4COVID-software continu te verbeteren naarmate meer partners zich aanmelden.

Ondersteunende instellingen voor lage bronnen
Guido Geerts, CEO van Delft Imaging en Thirona, over CAD4COVID: “Tuberculose eist nog steeds jaarlijks het leven van 1,6 miljoen mensen. Het is ongelooflijk uitdagend om aan te pakken, vooral omdat het het meest actief is in omgevingen met weinig middelen en een beperkte infrastructuur. Onze ruime ervaring in dergelijke omgevingen heeft ons zeer bezorgd gemaakt over de implicaties die COVID-19 kan hebben voor landen waar de gezondheidsinfrastructuur al onder druk staat. Veel van de maatregelen die in heel Europa en de Verenigde Staten zijn geïmplementeerd, zullen moeilijk te repliceren zijn in Afrika. Hoe kun je in quarantaine gaan in een klein huishouden vol mensen? Hoe ‘bevoorraad je’ als je van dag tot dag leeft? We wilden onze expertise en ervaring op het gebied van kunstmatige intelligentie gebruiken om de strijd tegen COVID-19 te ondersteunen. Daarom hebben we besloten om CAD4COVID gratis beschikbaar te stellen; om deze pandemie te beëindigen, moeten we snel een grote impact hebben. ”

Over Thirona en Delft Imaging
Thirona is een innovatief Nederlands bedrijf gespecialiseerd in kunstmatige intelligentie voor medische beeldanalyse. Door intuïtieve en gebruiksvriendelijke producten te creëren, overbrugt het de kloof tussen academische ideeën en klinisch gebruik. Thirona ondersteunt medische professionals bij hun dagelijkse taken bij het werken met thoracale CT-scans (LungQ), thoraxfoto’s (CAD4TB) en retinale scans (RetCAD). Als spin-off van de Radboud Universiteit in 2014 groeide Thirona uit tot een belangrijke speler op medisch gebied met innovatieve AI-oplossingen die in meer dan veertig landen wereldwijd worden gebruikt. Delft Imaging is gespecialiseerd in tuberculoseonderzoek en zet zich in voor het verbeteren van de kwaliteit van leven door middel van diagnostiek, beeldapparatuur, e-healthsoftware en aanverwante diensten. Zie www.thirona.eu, www.delft.care en voor meer info over CAD4COVID www.delft.care/cad4covid.