Wetenschappers willen binnen 10 jaar het menselijk brein simuleren in een computer. Nederlandse onderzoeksinstellingen spelen grote rol hierin.

Zes internationale teams van wetenschappers ontvangen vandaag in totaal 3,6 miljoen euro van het Flagship ERA-NET voor een onderzoeksproject dat bijdraagt aan de Human Brain Project (HBP).

Drie hiervan worden gecoördineerd door Nederlandse onderzoeksinstellingen en aan een ander project neemt Nederland deel. Met het HBP willen wetenschappers binnen 10 jaar een menselijk brein simuleren in een computer. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek draagt 950.000 euro aan het ERA-NET bij.

Het Flagship ERA-NET gaat 19 transnationale onderzoeksprojecten financieren die complementair zijn aan een van de twee FET Flagships, het Graphene Flagship en het Human Brain Project. Zes van de geselecteerde onderzoeksprojecten, ter waarde van 3,6 miljoen euro, zijn complementair aan het Human Brain Project (HBP). Met deze investering kan het project worden uitgebreid met nieuwe onderzoekers en kunnen reeds betrokken onderzoekers verder in hun werkzaamheden worden ondersteund.
Menselijk brein beter begrijpen
Vier van de toegekende onderzoeksprojecten dragen bij aan het begrip van de werking van de hersenen door het in kaart brengen van neurale netwerken van muizen en mensen. De andere twee projecten zetten in op de verwerving van nieuwe theoretische inzichten binnen de neurowetenschap en -informatica. De toegekende projecten zijn:

 • CANON: Investigating the canonical organization of neocortical circuits for sensory integration
  Conrado A. Bosman
  Nederland, Frankrijk, Hongarije
 • CHAMPMouse: CHArting Multi-areal Visual Perception in the Mouse
  J. Alexander Heimel
  Nederland, België, Spanje
 • FIIND: Ferret Interactive Integrated Neurodevelopment Atlas
  Roberto Toro
  Frankrijk, Nederland, Canada
 • FUSIMICE: Ultrafast Functional Ultrasound (fUS) Imaging for Highly-Resolved Targeted Mapping of Functional Connectivity in the Awake Mouse Brain
  Zsolt Lenkei
  Frankrijk, België, Hongarije
 • MULTI-LATERAL: Multi-level Integrative Analysis of Brain Lateralization for Language
  Clyde Francks
  Nederland, Spanje, Frankrijk
 • SloW-Dyn: Slow Wave Dynamics: from experiments, analysis and models to rhythm restoration
  Maria Victoria Sanchez-Vives
  Spanje, Frankrijk, Italië, Verenigde Staten

Over FLAG-ERA
NWO werkt mee aan het Flagship ERA-NET (FLAG-ERA) om bij te dragen aan de constructie van de FET Flagships Graphene en Human Brain Project. In oktober 2014 is er een Call for Proposals gelanceerd om complementaire projecten te financieren. NWO en FOM participeren hierin voor respectievelijk Human Brain Project en Graphene.