Met hun ‘Mutual Wave Machine’ wonnen cognitief wetenschapper Suzanne Dikker (New York University / Universiteit Utrecht) en digitaal kunstenaar Matthias Oostrik dit jaar Art of Neuroscience, een internationale competitie voor het beste beeld/verbeelding op het terrein van de neurowetenschappen. Art of Neuroscience is een initiatief van neurowetenschapper Tycho Hoogland, en wordt onder meer ondersteund door de KNAW.

Art of Neuroscience ontving 120 inzendingen uit 21 landen uit alle continenten. De winnaars werden bekendgemaakt op het Fens Forum of Neuroscience dat begin juli plaatsvond in Kopenhagen.


The Mutual Wave Machine (MWM) is een interactieve neurofeedbackinstallatie en neurowetenschappelijk experiment ineen. Thema is het ‘op dezelfde golfengte zitten’ met een andere persoon via synchronisatie van hersengolven. De ervaring die deelnemers in de Mutual Wave Machine kunnen opdoen maakt het project onder meer inzetbaar voor educatieve doeleinden, al is het dan technisch nog niet mogelijk om hersenactiviteit accuraat uit te lezen. Een internationale jury van wetenschappers en kunstenaars, prees zowel de interactiviteit als de kunstzinnige verbeelding van actueel wetenschappelijk werk.

Eervolle vermeldingen
Eervolle vermeldingen waren er voor het tekenfilmpje Exploding Brain Myths dat een aantal hardnekkige mythes op een overtuigende manier ontkracht, Axons in Shape, een pop-up art interpretatie van zenuwuitlopers, en Butterfly of the Soul, een mooi ‘selfie van een zenuwcel’. Het gedetailleerde schilderij Aurore Boreale ten slotte werd geprezen als een vrijwel fotografische weergave van de neuroanatomie van de hersenen.