De vaatchirurgen van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg maken bij operaties aan de bloedvaten voortaan gebruik van een nieuwe 3D beeldvorming. Met deze techniek is de ingreep heel nauwkeurig op een beeldscherm te volgen. “De live beelden helpen ons om door de bloedvaten te navigeren en de stents op exact de juiste plek te plaatsen.” Vaatchirurg Jan Heyligers is enthousiast over de nieuwe software, die voor het eerst in een Nederlands ziekenhuis wordt ingezet.
Heyligers somt moeiteloos de voordelen op van het werken met Cydar EV tijdens endovasculaire operaties: “Door de geavanceerde technologie is de operatietijd korter en gebruiken we minder contrastvloeistof. Bovendien halveert de stralingsbelasting voor patiënt en operatieteam”. Vaatchirurgen kunnen met behulp van deze nieuwe 3D beeldvorming accurater opereren. “Daardoor loopt de patiënt minder risico op complicaties, zoals bijvoorbeeld het verkeerd plaatsen van vaatstents”, aldus Heyligers. “Bovendien kunnen we nu soms kiezen voor minder invasieve behandelingen door te volstaan met twee prikgaatjes: één in de lies en één nabij de oksel. En een kleine snee in de andere lies. Dat is het alternatief voor een grote aorta-aneurysma-operatie waarbij we de buik en borstkas moeten openen. De patiënt kan daardoor veel sneller naar huis en loopt minder risico tijdens de operatie.”
Slim platform
Cydar EV is een slim, beeldgestuurd platform dat live gedetailleerde beelden van de vaten van de patiënt laat zien. Het projecteert de vóór een operatie gemaakte CT-scan van een patiënt tijdens de ingreep over de röntgenbeelden heen. Zodra het systeem twee of meer wervels herkent vanuit de opgeslagen CT-scan, kleurt het de bloedvaten automatisch in projecteert ze op het röntgenscherm. De chirurg kan daardoor op een beeldscherm boven de operatietafel voortdurend precies zien wat hij aan het doen is in het vaatstelsel van de patiënt. “Het is alsof ik met een autonavigatiesysteem de beste route tijdens een rit uitstippel”, verduidelijkt Heyligers. Cydar EV brengt de beelden continu automatisch in lijn met de houding van de patiënt op de operatietafel. Ook compenseert het eventuele veranderingen in de anatomie door al uitgevoerde operatieve handelingen. Dit zorgt ervoor dat de chirurg altijd een actueel 3D-beeld ziet van de operatie die hij of zij op dat moment uitvoert.
![Nieuwe 3D beeldvorming](https://fmtgezondheidszorg.nl/wp-content/uploads/2021/06/Vaatchirurgie-ETZ-cloudbeeld_web.jpg)
Kracht van de cloud
Tijdens de operatie slaat het systeem de beelden veilig op in de cloud. Daar worden ze omgezet in 3D-beelden, die een combinatie zijn van de live röntgenbeelden uit de operatiekamer en de vooraf gemaakte CT-scan. “Dit kan alleen door gebruik te maken van de kracht van de cloud”, aldus Heyligers. “Cydar EV slaat de data anoniem op en analyseert ze. Daarvan leert het systeem, waardoor de software steeds slimmer wordt. De opgedane kennis wordt vervolgens steeds internationaal gedeeld.”
Updates
Cydar EV biedt de vaatchirurgen niet alleen nu grote voordelen. Heyligers verwacht ook veel van de updates die het systeem in de toekomst biedt. “Over niet al te lange tijd is het niet alleen tijdens de operatie in te zetten, maar ook bij het plannen van operaties. De software analyseert elke operatie volgens algoritmes. Net als bij mobiele telefoons krijg je dan automatisch een nieuwe software update die het systeem efficiënter en sneller maakt. Dat komt patiënt en behandelaar ten goede”. Jaarlijks vinden circa 100 tot 150 aorta-operaties in het ETZ plaats. Verwacht wordt dat dit aantal de komende jaren verder zal stijgen.