Nieuwe richtlijn - foto hoofdkantoor-NEN
Foto: NEN

Richtlijn R4102 ‘Kwaliteit van water voor reiniging, desinfectie en sterilisatie van medische hulpmiddelen’ is gepubliceerd. Dit is een richtlijn die is opgesteld in de normcommissie ‘Steriliseren & Steriliteit’ en is onderdeel van het NEN Connect pakket.

Bij alle processen van reiniging, desinfectie en sterilisatie van medische hulpmiddelen wordt gebruik gemaakt van water. De vereiste kwaliteit van dit water hangt af van de toepassing. De factoren die daarbij een rol spelen, zijn:

  • wettelijke eisen aan (drink)water;
  • de medische hulpmiddelen die moeten worden behandeld;
  • de mate en aard van de verontreiniging;
  • de apparatuur die wordt toegepast;
  • het onderdeel van het reinigings-, desinfectie- en/of sterillisatieproces waarvoor het water wordt toegepast;
  • eisen van de fabrikant (van desinfecterende wasmachines, sterilisatoren, medische hulpmiddelen, detergenten en desinfectantia voor medische hulpmiddelen);
  • nationale en internationale normen.

De richtlijn heeft als doel alle kwaliteitsaspecten van water vanaf de aanlevering (drinkwater) tot de toepassing (aansluiting aan de desbetreffende apparaten) te behandelen. De adviezen kunnen afwijken van de voorschriften van de fabrikanten. In die gevallen moeten bij voorkeur de voorschriften van de fabrikant worden gevolgd. Deze verplichting vloeit voort uit het Besluit medische hulpmiddelen.

Normcommissie

De richtlijn is tot stand gekomen in een Task Force die onderdeel is van de normcommissie ‘Steriliseren & Steriliteit’. De normcommissie houdt zich bezig met internationale, Europese en nationale normontwikkeling. Diverse experts nemen deel om ervoor te zorgen dat het internationale werk wordt gekoppeld aan het nationale werk. De normcommissie is toegankelijk voor alle (mogelijk) belanghebbende partijen.

NEN Connect pakket Steriliseren & Steriliteit

De nationale documenten maken deel uit van het NEN Connect pakket Steriliseren & Steriliteit. Daarnaast zitten er Europese normen over steriliseren en steriliteit in dit pakket.

Partijen die interesse hebben in dit document, kunnen contact opnemen met NEN Klantenservice via klantenservice@nen.nl.