Foto: Pexels.com / Anna Shvets.

Het OMT adviseert om de GGD-teststraten voor COVID verder af te schalen. Ook het advies om een zelftest te doen bij luchtwegklachten mag vervallen en in ziekenhuizen hoeft personeel volgens het OMT minder vaak een mondneusmasker op. Minister Kuipers heeft dit advies donderdag 23 februari doorgestuurd naar de regering.

Zelfs het advies om bij een positieve coronatest vijf dagen in isolatie te gaan mag wat het OMT betreft komen te vervallen. Dit alles terwijl de ziekenhuisopnamen en rioolwaarden opnieuw stijgen en ziekenhuizen weer reguliere zorg dreigen te moeten afschalen. Het LCPS houdt er rekening mee dat de verpleegafdelingen binnenkort ruim 800 patiënten onder hun hoede hebben, in het ongunstigste scenario zelfs meer dan 1.000.

Personeelstekort dreigt

Ook de gevolgen van Long Covid worden steeds zichtbaarder in onder meer personeelsuitval en ziektelast. Vooral ook in de zorg. Het OMT-advies stelt wel dat de GGD’s opnieuw moeten kunnen opschalen voor testen, bijvoorbeeld bij een nieuwe variant. De ziekenhuizen vertellen 27 februari aan het ANP dat het knelpunt voor de aanzwellende golf vooral het personeelstekort zal zijn. Ook zorgmedewerkers zullen weer ziek worden en uitvallen. Het RadboudUMC in Nijmegen heeft al extra personeel ingepland en zelfs al bedden gesloten en operaties verplaatst. Ook het UMC Groningen laat weten dat als het aantal patiënten verder toeneemt niet-spoedeisende zorg uitgesteld zal moeten worden omdat er te weinig personeel is. Niet alle ziekenhuizen zien overigens een aankomend personeelsgebrek. De oplopende besmettingen zijn waarschijnlijk het gevolg van carnaval en de wintersportvakanties.

Waarschijnlijk overgenomen

Het OMT gaat met haar advies om te stoppen met testen en isolatie, in tegen de geldende adviezen van de Wereld Gezondheidsorganisatie. Het kabinet moet de knoop nog doorhakken, maar de verwachting is dat het OMT-advies wordt overgenomen.Onder de belangenorganisaties van kwetsbare groepen is veel onvrede over het OMT-advies.

Geen voorjaarsboosters

Een paar dagen na het advies om de teststraten af te schalen, volgde ook een advies van  het Outbreak Management Team Vaccinaties (OMT-V). Volgens het team is het niet nodig om dit voorjaar een nieuwe vaccinatieronde tegen het coronavirus te starten. Veel mensen hebben inmiddels immuniteit opgebouwd en worden minder ziek bij een besmetting, zegt het OMT-V. Meerdere medische studies stellen echter dat de effectiviteit van COVID-vaccinaties na 4 tot 8 maanden terugloopt tot 30 a 60%, ook in volledig gevaccineerde patiënten. De laatste boosterronde was in de herfst van 2022.

Bronnen: NOS / WHO surveillance advies / Rioolwaarden / Ziekenhuizen / LCPS / NOS