700 duizend euro voor onderzoek 3D-printen.

Zuyd Hogeschool, de Universiteit Maastricht, Fontys Hogescholen en Chemelot Innovation and Learning Labs hebben samen met bedrijven uit de regio een subsidie van 700.000 euro gekregen voor onderzoek naar betere materialen en technieken voor 3D-printen.

“3D-printen is belangrijk voor de innovatie in deze regio”, zegt projectleider Tosca Van Hooy, docent–onderzoeker bij Zuyd. “De nadruk ligt op de ontwikkeling van verbeterde printmaterialen voor hoogwaardige toepassingen. Vooral voor de medische sector, maar bijvoorbeeld ook voor automotive, luchtvaart, bouw en zorg.”
Individuele schedeldelen
Materiaalontwikkeling voor 3D-printing is relatief duur voor het mkb. Terwijl dankzij 3D-printing nieuwe mogelijkheden ontstaan doordat specifieke toepassingen voor nichemarkten onder handbereik komen. Bij medische toepassingen kan bijvoorbeeld gedacht worden aan het printen van individuele schedeldelen voor mensen die een ongeluk hebben gehad.
De hele keten
Het feit dat de hele keten betrokken is bij het project was een van de redenen om deze RAAK-PRO-subsidie toe te kennen. Leveranciers op het gebied van materialen en printers en producenten van eindproducten werken samen aan concrete en relevante oplossingen. De Universiteit Maastricht is betrokken voor fundamentele kennisontwikkeling, Zuyd Hogeschool om de vertaling naar praktijktoepassingen te maken. In het onderzoek zal intensief gebruik worden gemaakt van de Arburg Freeformer, de onlangs door CHILL als eerste in Nederland verworven industriële 3D-printer. De totale begroting van dit vier jaar durende project bedraagt één miljoen euro: 700.000 euro subsidie en 300.000 euro cofinanciering door de deelnemende partijen.